Fly-over bij station Den Bosch moet vertragingen tegengaan

DEN BOSCH - Het moet zorgen voor een vlottere verbinding naar Nijmegen en Utrecht. De nieuwe fly-over, net voor het station in Den Bosch. Maandagochtend werd de brug in gebruik genomen. Ontwerper Marius van Wildenberg reed mee.
"Natuurlijk ben ik trots, we hebben hier met heel veel mensen aan gewerkt. En om het dan in gebruik te zien is echt prachtig", straalt van Wildenberg.

De fly-over moet zorgen voor een betere doorgang. Voorheen moesten treinen voor het station in Den Bosch vaak wachten, omdat ze elkaar moesten kruisen op hetzelfde spoor. Dat is nu niet meer nodig. De ene trein kan over de fly-over heen terwijl de andere trein er onderdoor rijdt.

Stuk vlotter
"Met deze constructie kunnen we veel meer treinen verwerken", vertelt Ton Bierbooms van ProRail. "We hebben nu ook veel minder wissels nodig en dat bespaart veel tijd. De treinreizigers gaan dit merken, het moet nu allemaal een stuk vlotter gaan."

Het station moet straks zes intercity's en zes stoptreinen in een uur kunnen verwerken. Zonder dat dit opstoppingen veroorzaakt. Hiervoor moet wel een perron nog worden aangepast.

Het oog wil ook wat
"Het is belangrijk dat de fly-over werkt, maar het oog wil natuurlijk ook wat", stelt ontwerper Marius van Wildenberg. "Daarom is de constructie mooi om naar te kijken, maar ook mooi om vanuit te kijken. Je kijkt namelijk over de stad heen als je op de fly-over rijdt. De trein ziet Den Bosch en Den Bosch ziet de trein."
Meer over dit onderwerp:
spoorwegen fly over den bosch treinen station