'Minister Opstelten beoordeelt eigen functioneren in gerechtelijke dwaling zedenzaak Breda'

EINDHOVEN - Minister Ivo Opstelten heeft afgelopen week gereageerd op een uitzending van De Vijfde Dag over de fouten die gemaakt zijn in de zedenzaak rondom Frans uit Breda. Opstelten schreef dat er geen maatregelen tegen de betrokken politiemensen hoeven te komen. Opvallend is dat Opstelten in die tijd waarnemend korpsbeheerder van de politie Midden en West Brabant was.

Frans werd beschuldigd van mishandeling en verkrachting, terwijl zijn ex-vriendin valse aangiftes had gedaan.

Als waarnemend Korpsbeheerder van de politie Midden en West Brabant schreef Opstelten in april 2010 een brief aan Frans. In de brief ging Opstelten in op de klachten die Frans eerder gemeld had over de gemaakte fouten van de politie.

Kamervragen
De zaak kwam opnieuw in de aandacht omdat er een onderzoek gedaan werd naar de fouten in het politieonderzoek. Daaruit bleek dat de officier van justitie gelogen had en dat bewijsmateriaal verkeerd was uitgeschreven. Het EO-programma De Vijfde Dag besteedde aandacht aan het onderzoek en dat leidde tot Kamervragen.

Kamerleden Jan de Wit (SP) en Lilian Helder (PVV) vroegen om een reactie op de resultaten van het onderzoek. Ze wilden onder andere weten wat er met de betrokken officier van justitie en andere betrokkenen bij het OM en politie zou gaan gebeuren.

Teleurstellend
Frans (die niet met zijn achternaam in de media wil, red.) is 'heel teleurgesteld' over de brief waarin Opstelten reageert. "Hij heeft het erover dat de toenmalige korpsleiding een opdracht voor een intern onderzoek heeft gegeven, maar hij vergeet er even bij te zeggen dat hij dat dus zelf was", vertelde Frans tegen Omroep Brabant. "Het is toch raar dat hij zijn eigen functioneren beoordeelt."

Zowel in 2010 als in de brief van afgelopen week schrijft Opstelten dat er bij de betrokken politiemensen geen sprake is van 'zodanig plichtsverzuim' dat er maatregelen moeten komen, het lag aan de protocollen en procedures.

'Geen excuus'
Frans vindt dat geen excuus. "Als Dick Advocaat PSV geen kampioen kan maken, dan vertrekt hij. Dat is in dit geval ook zo: als je een team niet goed kunt laten functioneren, moet je opstappen. Opstelten had de korpschef moeten ontslaan."

In zijn reactie op het onderzoek laat Opstelten weten dat hij het niet eens is met de conclusies van het onderzoek van drie rechtspsychologen van de Universiteit van Maastricht. "In de overwegingen van de rechtbank kan naar mijn oordeel niet worden gelezen dat zij van oordeel is dat de officier van justitie heeft gelogen tegen de rechtbank", schrijft hij.

'De jokkende officier'
"Dat is toch belachelijk", vindt Frans. "Professor Van Koppen is een toonaangevende wetenschapper. Hij noemt een hoofdstuk in zijn onderzoek niet zomaar 'De jokkende officier'."

Frans gaat verder: "In het requisitoir is letterlijk terug te lezen dat de officier van justitie zegt dat ze mij heeft horen bekennen, terwijl ik dat dus nooit gedaan heb." De officier in kwestie is nog gewoon actief. "Ik vind het onacceptabel", zei Frans.

Debat
Eind deze maand komt er een rapport van de Nationale Ombudsman. "Ik hoop dat het snel komt. Het wordt een heel kritisch rapport", aldus Frans. Voor Frans is de zaak nog altijd niet afgerond. "Vier jaar na mijn vrijspraak mag ik officieel nog steeds mijn kinderen niet zien, terwijl die tot de arrestatie gewoon bij mij woonden. Het is procedure op procedure."

Frans hoopt dat er een debat over zijn zaak komt in de Tweede Kamer.
Deel dit artikel: