Video

Theater De Nwe Vorst tien dagen vol van China

15 april 2013 om 18:01
nl
Tilburg heeft een stedenband met de Chinese miljoenenstad Changzou. Zoals bij veel van zulke Chinese contacten ging het de afgelopen jaren vaak over zakendoen. Het Zuidelijk Toneel en Fontys zijn nu op zoek naar een andere invalshoek: culturele uitwisseling.
Geschreven door

In Theater De Nieuwe Vorst begint donderdag 'Theatre of Changzou': tien dagen lang zit het gebouw van onder tot boven vol met China. Studenten van Fontys laten er de voorstellingen zien en de kunstzinnige installaties die ze maakten na een bezoek van een week aan Changzou. Twee ervaren theatermakers van Het Zuidelijk Toneel gingen voor dezelfde uitdaging.
TafelbladIn de kelder staat de installatie van Ingrid de Rond. Veel China-gangers herkennen het draaiende tafelblad waarop Chinezen hun voedsel uitstallen. Ingrid maakte er een draaiend rechthoekig tafelblad van dat het onmogelijk maakt er samen van te eten. Met een simpele ingreep komt ze tot de kern van een Chinees ikoon.
Lucas de Man - theatermaker bij Het Zuidelijk Toneel - maakte voor 'Theatre of Changzou' een dansvoorstelling met een Chinese collega. Ze draaien als twee katten blazend om elkaar heen. "Dit gaat niet over Chinees-Nederlandse cultuurverschillen",  zegt Lucas. "Ik ben een jongen, zij is een meisje... dan gebeuren er hele andere dingen".
OverdonderendChina is voor wie er voor het eerst komt een overdonderend land. Dat zie je terug in veel van de kunstwerken. De drukte, de nieuwbouw, de energie die je van de straat kan schrapen... Het zou mooi zijn om langer door te gaan met 'Theatre of Changzou' om verder door te gaan ná de eerste indrukken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.