Video

Medewerkers Willy Selten uit Oss: 'Nieuw vlees vermengd met bedorven vlees'

18 april 2013 om 19:00
nl
Paardenvlees dat vermengd werd met rund en het aanvullen van bedorven vlees met nieuw vlees: het waren wekelijkse taferelen bij vleesverwerker Willy Selten in Oss. Medewerkers doen na het faillissement van het vleesbedrijf een boekje open over de omstandigheden bij Selten. En die waren niet rooskleurig.
Geschreven door

In een interview met EenVandaag vertellen medewerkers dat rundvlees wekelijks werd vermengd met paardenvlees. "De verhouding was ongeveer 70 procent rund, 30 procent paard in de vleessnippers", zegt een medewerker van Selten. Een collega vertelt dat er ook stukken paardenvlees als runderbiefstuk werden verkocht.
Bedorven vleesEr zou wel meer niet deugen bij de Osse vleesverwerker. Oud, groen uitgeslagen vlees werd toch verwerkt en van een nieuwe datumsticker voorzien. Medewerkers klagen over de stank die het vlees bedorven vlees teweeg bracht. "Ik werd er misselijk van. Toen wist ik: dit mag nooit, dit is verkeerd. Sinds ik daar heb gewerkt eet ik geen vlees meer", zegt een oud-medewerker tegenover EenVandaag.
Ook de arbeidsomstandigheden bij Selten zouden allesbehalve in orde zijn. Een EHBO-post ontbrak. Als iemand een wond had werd die in de kantine verbonden. Ook gevaarlijke snij- en steekwonden werden houtje touwtje in de kantine behandeld. Maar het ging nog een stap verder: Poolse medewerkers die gewond raakten werden op straat gezet.
Inspectie vooraf aangekondigdEen inspectie van de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werd standaard weken voorafgaand aan de controle aangekondigd. Als inspecteurs een paard zagen hangen bij de vleesverwerker, zeiden medewerkers van Selten dat het een speciaal ras koe was. "Daar namen ze genoegen mee."
FaillietVleesverwerker Willy Selten werd deze week failliet verklaard. De eigenaar ging niet in beroep en dat betekent dat het personeel op straat staat en een uitkering ontvangt. Selten verloor deze week een kort geding over de terugroepactie van 50 miljoen kilo vlees door de NVWA.
Alles over de zaak rondom Willy Selten vind je terug op onze themasite.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.