De varkensstal van de toekomst staat volgens de ZLTO in Beers

BEERS - Het varkensbedrijf van de toekomst staat volgens boerenorganisatie ZLTO in Beers. Het gaat om het bedrijf van de familie Oosterlaken dat vrijdag officieel werd geopend. In het bedrijf wordt veel meer dan eerst rekening gehouden met het welzijn van de dieren.

Zo is de stal in de volle lengte voorzien van een groot raam, waardoor de zeshonderd zeugen en hun biggen die in de stal gehuisvest worden daglicht zien. Ook wordt de mest die onder de stal wordt opgevangen regelmatig afgevoerd, waardoor de lucht zuiverder blijft, en is er naast vloerverwarming ook een speciale aanvoer van frisse lucht.

Picknick-tafel
De ZLTO vindt het daarnaast belangrijk dat Oosterlaken's bedrijf inpast in de omgeving. Hij legt een fietspad aan over zijn terrein, en er komt een vijver met een picknicktafel.

Oosterlaken zegt ook dat hij met zijn buren heeft overlegd over de uitbreiding van zijn bedrijf. Bij de dichtstbijzijnde buren, de familie Van de Leuvert weten ze niet zoveel meer van dat overleg. "Ja hij heeft gezegd, er komt een nieuwe stal, maar overleg?" zegt Annie van de Leuvert. Toch leven ze in goede verhouding met hun buren. "We hebben ook geen last omdat de wind altijd van de goede kant komt", zegt ze.

Oerwouden
De Stichting Natuur en Milieu is erg positief over de stal. "Zo komen we samen stapsgewijs waar we zijn willen", zegt Onno van Eijk van die Stichting. Hij heeft nog wel iets te wensen. "Als we nou zouden stoppen met het invoeren van voer waar in Zuid-Amerika oerwouden voor gekapt worden, dan zouden we een enorme stap maken".

De Brabantse Milieufederatie (BMF) heeft kritiek op alle juichverhalen over de nieuwe stal in Beers. "Je verandert fundamenteel niets", zegt Nol Verdaasdonk van de BMF, "je verpakt het alleen wat mooier".  Voorman Hans Huijbers van de ZLTO legt die kritiek naast zich neer. "Als zij weten hoe het anders moet wil ik het graag horen."
Deel dit artikel: