Bekende Brabanders maken Koningslied met de grond gelijk

19 april 2013 om 02:06
nl
Steeds meer bekende Brabanders laten zich in negatieve zin uit over het Koningslied. Taalkundige Wim Daniëls uit Aarle-Rixtel en Bredanaar Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, brandden het lied van componist John Ewbank vrijdagavond volledig af.
Geschreven door

Bredanaar Pierre Kartner voegde zich vrijdagavond in het Omroep Brabant-radioprogramma Brabantse Nachten Zijn Lang bij de meute aan mondige critici. Hij vergelijkt het lied met los zand dat door je vingers glijdt. "De tekst, daar had één schrijver zich mee bezig moeten houden, in plaats van zes schrijvers. En dat rappen, dat past niet. Het is een lappendeken", aldus de Bredanaar.
'Ze zoeken het maar uit'Aanvankelijk was Kartner nog enigszins te spreken over het lied, maar van die positieve kritiek is nog maar weinig van over. Ook over John Ewbank en Eric van Tijn, die het Koninginnelied schreef, is hij allerminst te spreken. Kartner meent dat Van Tijn en Ewbank hem hebben geschoffeerd en daarvoor nu de rekening krijgen gepresenteerd. "Ze zoeken het maar uit", stelt de zanger.
Wim DaniëlsIn het praatprogramma Pauw en Witteman ging Daniëls vrijdagavond alle taal- en stijlfouten in het liedje een voor een na. Met name de uitdrukking 'hou je veilig', die in het lied meerdere malen gezongen wordt, is volgens hem belachelijk. "Die uitdrukking bestaat niet en is vertaald uit het Engels. Ik zou graag willen propageren dat 'hou je veilig' een nieuwe afscheidsgroet wordt", grapt Daniëls.
'Onvoorstelbaar'Volgens Daniëls moet de beslissing om het Koningslied uit te brengen teruggedraaid worden. "Het is werkelijk onvoorstelbaar, zoveel fouten in een tekst. Je kunt over je hart strijken bij een enkele fout, maar dit kun je ons zo niet aanbieden", aldus de neerlandicus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.