Video

Taalkundige Wim Daniëls: 'Koningslied van John Ewbank was een aanfluiting'

20 april 2013 om 11:42
nl
Taalkundige Wim Daniëls uit Aarle-Rixtel vindt het volkomen terecht dat componist John Ewbank het Koningslied heeft teruggetrokken. "De kwaliteit van de tekst was wel heel ondermaats", zo zei hij zondag tegen Omroep Brabant.
Geschreven door

Daniëls liet zich bij talkshow Pauw en Witteman kritisch uit over de taal- en stijlfouten in het liedje. Hij kon naar eigen zeggen meer punten aankaarten, maar deed dat niet vanwege de korte zendtijd. "Dat lied deugt tekstueel van geen kanten. Het is een aanfluiting voor alle mensen in het onderwijs die de Nederlandse taal proberen goed over te brengen."
De taalkundige sluit niet uit dat hij de aanstichter is van het terugtrekken van het Koningslied. "Dat zou niet verkeerd zijn als ik dat ben. Maar ik heb het niet op de persoon gespeeld. Het ging mij puur om de taalkundige kant van het lied."
'Lastig iets te maken waar iedereen tevreden over is'Ewbank maakte zaterdagavond in een Facebookbericht wereldkundig dat hij het Koningslied terugtrekt. In dat bericht staan volgens Daniëls overigens vijf taalfouten. "Als ik Ewbank was, had ik gezegd: 'Ja, dit kan echt niet. Wij hebben zoveel dingen over het hoofd gezien. Dat kun je de Nederlandse taal en het onderwijs niet aandoen.' Als je zo'n lied presenteert bij zo'n belangrijke gebeurtenis en met zo'n slecht taalgebruik, dat kan echt niet."
Volgens Daniëls begon het er mee dat het Koningslied het 'officiële' lied zou zijn. "Het is lastig iets te maken waar iedereen tevreden over is. Dat zie je ook bij het Brabantse volkslied. Dat soort dingen moet je denk ik niet willen. Je mag best een lied maken, maar haal dan het officiële eraf en laat iedereen een koningslied zingen. Het beste komt dan vanzelf bovendrijven."
'Verwensingen zijn schandalig'Overigens hekelt de taalkundige de verwensingen die naar het hoofd van Ewbank zijn geslingerd. Zo schreven sommigen onder andere dat hij op de brandstapel moest. Daniëls noemt die verwensingen 'schandalig' en 'jammerlijk'. "Er zijn veel mensen die plezier putten uit het maken van dat soort verwensingen. Ik vind dat heel ernstig. Ik heb niet zolang geleden, vorig jaar, een boek geschreven over humor die geen pijn doet. Dat zouden mensen moeten leren."
Ook op de Facebookpagina van Omroep Brabant zijn Brabanders kritisch. Velen vinden de verwensingen te ver gaan, zo schrijven zij.            

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.