Embargo? Weekblad Middenstandsbelangen blundert en plaatst Nuenense gedecoreerden Lintjesregen

NUENEN - Burgemeester Maarten Houben van Nuenen vindt het 'betreurenswaardig dat door een blunder van weekblad Middenstandsbelangen de namen van de gedecoreerden zijn uitgelekt'. Het huis-aan-huisblad plaatste woensdag de namen van zeven inwoners in de krant en hield geen rekening met de geheimhouding.
Maandenlang waren velen in het geheim bezig met de voorbereidingen. “Voor hen is het extra zuur dat het verrassingselement weg is", zo laat Houben in een schriftelijke reactie weten.

Embargo niet gezien
De media krijgen de namen van de toekomstige ridders al ruimschoots van tevoren van de gemeente, maar publiceren ze pas tijdens de zogeheten Lintjesregen. Op die dag ontvangen de Nederlanders de lintjes uit handen van hun burgemeester. Dit jaar gebeurt dat vrijdag.

Middenstandsbelangen kende de afspraken niet. Een medewerker zou de namen verwerken, die de gemeente Nuenen eerder als persbericht had toegestuurd. In het mailtje stond nadrukkelijk dat er een embargo tot 26 april 12.30 uur was, maar die had de medewerker over het hoofd gezien. Naar eigen zeggen wisten de medewerkers niet wat een embargo was en dus stonden de namen woensdag in de krant.

'Nauwelijks gelezen'
Middenstandsbelangen verschijnt in Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Lierop en Nuenen. Tegenover het Eindhovens Dagblad zei Middenstandsbelangen dat de krant zich geen zorgen maakt over de blunder. "Ik denk dat wij in Nuenen nauwelijks worden gelezen", zo zei een medewerker tegen het ED.

Inmiddels komt Middenstandsbelangen terug op die uitspraak. De redactie noemt de fout in een schriftelijke reactie een 'enorme blunder'. Dit had volgens de krant nooit mogen gebeuren. "De medewerker die deze fout heeft gemaakt, is er kapot van. Ook de collega's begrijpen niet dat dit embargo over het hoofd is gezien. In een gesprek met burgemeester Houben heeft de directie excuses aangeboden. Dit gaat de directie ook doen aan de gedupeerden."