Een op de zes veebedrijven gebruikt luchtwasser niet goed

24 april 2013 om 17:45
nl
Een op de zes veebedrijven in Brabant die een luchtwasser moeten hebben, overtreedt in ernstige mate de regels. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie. Daaruit blijkt ook dat de het toezicht van gemeenten in Brabant op luchtwassers tekortschiet.
Geschreven door

In Brabant zijn ongeveer 1100 veebedrijven verplicht om luchtwassers te gebruiken. Daarmee wordt de lucht uit de stal gezuiverd, zodat er minder ammoniak en fijnstof in de lucht komt.
De controleurs van de gemeentes ontdekten dat bij ruim 180 bedrijven veel luchtwassers die niet of slecht werkten, of zelfs helemaal ontbraken. Als minder ernstige overtredingen meegerekend worden, heeft 58 procent van de bedrijven de zaken niet op orde.
VooruitgangVolgens de provincie is er de afgelopen jaren wel vooruitgang geboekt. Bij een onderzoek in 2009 werden nog veel meer overtredingen vastgesteld. Maar de verantwoordelijke provinciebestuurder Johan van den Hout vindt dat er nog steeds sprake is van 'ernstige tekortkomingen'. Het niet goed gebruiken van luchtwassers leidt volgens hem tot een slechtere luchtkwaliteit in Brabant.
Van den Hout heeft de betrokken gemeenten gevraagd alle overtredingen aan te pakken, en ook om de achterstallige controles nog dit jaar uit te voeren. Problemen met luchtwassers kunnen ook tot branden leiden, zoals onlangs in Spoordonk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.