Topdrukte in Brabantse steden, Koninginnedag verloopt rustig - Foto's

EINDHOVEN - Op 'enkele incidenten na' is Koninginnedag in Brabant voor zover bekend rustig verlopen. Dat liet de politie desgevraagd weten. Het was wel erg druk in de steden. Zo werden er in Breda vanwege de drukte enkele straten afgezet.
De straten kleurden oranje. Rommelmarkten en tal van andere activiteiten vonden gretig aftrek. Het was erg druk in de centra van de steden. Zo waren De Grote Markt en de Havermarkt in Breda afgesloten. Ongeveer 30.000 feestvierders stonden daar volgens de politie. Burgemeester Peter van der Velden van Breda vroeg begrip voor de afsluiting. "We hebben die maatregel moeten nemen, zodat het publiek zich goed kan blijven verplaatsen. Zodra er mensen uitgaan, kunnen er weer mensen bij", zo zei hij.

Ook de traditionele vrijmarkt in het Park Valkenberg in Breda trok duizenden mensen. De eerste mensen zaten om zeven uur 's ochtends al klaar met hun koopwaar, om zeker te zijn van een goed plekje.

Drukte in Eindhoven
Eindhoven heeft dinsdag een drukke Koninginnedag gehad. In de binnenstad waren 175.000 feestvierders tegenover 150.000 vorig jaar. Ongeveer 70.000 mensen kwamen met de trein, 10.000 met de bus. Op verschillende pleinen in de stad was het 'erg druk'. Met name op het Wilhelminaplein, de Markt, Stadhuisplein, Stratumseind en op het Stationsplein in de binnenstad waren veel mensen. De gemeente verwees feestvierders naar het terrein van de Technische Universiteit en naar het oude Philipsterrein Strijp-S waar nog wel plaats was. Ook stonden er op diverse plekken in de stad grote matrixborden om de bezoekers te waarschuwen welke pleinen vol zijn.

Burgemeester Rob van Gijzel complimenteerde de feestvierders in de stad. De gemeente spreekt van een 'fantastische Koninginnedag'. "Zij hebben er een mooi feest van gemaakt", zo liet Van Gijzel weten. Eindhoven heeft na Amsterdam het grootste Koninginnedagfeest.

Vechtpartijen en vandalisme
De politie meldde een beperkt aantal incidenten, zoals vechtpartijen en vandalisme. Er werden elf aanhoudingen verricht. De EHBO in Eindhoven had ook een rustige dag en behandelde een aantal mensen met kleine verwondingen of kneuzingen. Ambulancepersoneel heeft ongeveer tien feestvierders behandeld, de meesten omdat ze teveel alcohol hadden gedronken. Een enkeling moest naar het ziekenhuis.

De gemeente constateerde wel dat er hoge prijzen voor de toiletten werden gevraagd op de afgesloten evenemententerreinen. De gemeente heeft besloten dat volgend jaar de toiletten ook daar gratis zullen zijn.

Goede zaken
Winkels die open waren, deden dinsdag goede zaken. Bij de supermarkt Albert Heijn voor het centrum van Den Bosch, vlakbij het station, was de drank niet aan te slepen. De zaak draaide twee zoveel omzet als anders. Er ging naar verluidt zes keer zoveel alcohol over de toonbank, zo zei een medewerker.

Hoewel het druk was in de dorpen en steden, was het op de weg 'extreem stil'. Volgens de ANWB waren er hele stukken snelweg waar geen auto reed. "We zien wel wat recreatieverkeer, vooral op N-wegen. Maar het is en blijft echt heel rustig." Tot nu toe is er slechts één file geweest dinsdag, dat was na een ongeluk op de weg tussen Rotterdam en Breda.
Deel dit artikel: