Video

Portret van Willem-Alexander voorlopig nog niet te zien vanuit het beklaagdenbankje

30 april 2013 om 16:17
nl
De Brabantse rechtbanken en ook het gerechtshof doen het nog even zonder een portret van de koning. Dat betekent dat er voorlopig nergens een afbeelding van koning Willem-Alexander te zien is de zittingzalen. Een portret van ons staatshoofd in de gerechtsgebouwen is een traditie, het is niet verplicht.
Geschreven door

Inmiddels zijn al wel alle portretten van prinses Beatrix uit de zittingzalen weggehaald in Breda. Bij de rechtbank Oost-Brabant, in onder meer Den Bosch, wachten ze er nog even mee. De interne kunstcommissie zoekt nu een geschikte foto of tekening uit van de kersverse koning.  
Niet over één nacht ijsEen portret van Beatrix sierde 33 jaar lang de zittingszalen. Meestal hing de vorstin achter de rechters. Breda had ook een buste van de voormalige koningin op een sokkel.
De rechtbanken willen opnieuw zo'n portret maar ze gaan niet over één nacht ijs omdat er iedere dag naar wordt gekeken. Bovendien gaat in het Brabant om tientallen zalen waar een portret moet komen. In het Paleis van Justitie in Den Bosch zijn het alleen al zestien zalen.
Uit naam van de koningHet is niet bekend of ook de kleine zittingszalen, zoals de enquêtekamers, een vorstenportret krijgen. De 'wisseling van de wacht' geldt uiteraard ook voor de nevenvestigingen van de rechtbanken in Bergen op Zoom, Tilburg en Eindhoven. De afbeelding van de vorst is een traditie die dateert uit vroeger tijden. Toen werd er recht gesproken uit naam van de koning.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.