'Dreigtweet 13-jarige Tilburger aan Beatrix vooral jeugdige onbezonnenheid en domheid'

30 april 2013 om 17:44
nl
Het bedreigen via Twitter is lang niet zo onschuldig of anoniem als het lijkt. Dat zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet uit Eindhoven. Dinsdag zorgde een dreigtweet van een 13-jarige Tilburger aan prinses Beatrix voor heel commotie. De dader komt er volgens hem waarschijnlijk met een Halt-straf vanaf. "Hier zit iets in van jeugdige onbezonnenheid en domheid".
Geschreven door

Een grapje. Zo betitelde de Tilburgse jongen zijn tweet aan het adres van Beatrix. Toch kan zijn (inmiddels verwijderde) bericht op Twitter, 'Strax om drie uur sta ik in een balkon en schiet beatrix dood geen geentje', nog best eens een staartje krijgen. "Ik kan er weinig humor aan ontdekken", zo reageert de Eindhovense ICT-jurist Arnoud Engelfriet. "Het is een heel strafbaar feit."
De tweet werd dinsdag rond twaalf uur verstuurd en door tientallen mensen opgepikt en geretweet. Diverse ongeruste mensen namen contact op met de politie, die de jongen rond acht uur meenam naar het bureau voor een 'stevig gesprek'.
Niet grappigVolgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is de kous daarmee nog niet af voor de 13-jarige Tilburger. "Je mag voor de grap van alles zeggen en zo lang iedereen doorheeft dat het ook een grap is, kun je daarin heel ver gaan. Maar dat moet wel duidelijk blijken uit de context van die grap."
"Die context kan het strafbare karakter van een dreigtweet eraf halen, maar dat moet dan wel duidelijk zijn op het moment van de uiting. Het bedreigen van de Koninklijke familie is een heel strafbaar feit." Dat het om een 'grapje' ging, maakte de 13-jarige jongen pas rond halfvijf bekend.
"Je weet nooit hoe iemand zoiets bedoelde en hoe serieus je het moet opvatten, want daar draait het juridisch om. Het kan ook een domme, onzinnige opmerking zijn geweest op het Twitteraccount dat duidelijk van een 13-jarige jongen is."
'Jeugdige onbezonnenheid en domheid'Volgens Engelfriet is het bedreigen via Twitter lang niet zo onschuldig of anoniem als het kan lijken. Er staan zelfs dezelfde straffen op als het versturen van een dreigbrief: maximaal negen maanden cel. Vaak wordt de zaak echter afgedaan met een werkstraf of voorwaardelijke straf.
"Die jongen is nog geen achttien en valt dus onder het jeugdstrafrecht. Een gevangenisstraf zit er dus niet in. Het Halt-traject lijkt me gezien zijn leeftijd logisch. Het is heel anders dan wanneer een volwassen persoon als jij en ik zo'n dreigement plaatst. In dit geval ziet er iets in van jeugdige onbezonnenheid en domheid."
Stoerdoenerij"Vroeger deed je een dreigement op het schoolplein en vonden drie vriendjes je stoer en gebeurde er verder niks. Tegenwoordig is het publiek veel groter en dus ook de verspreiding van die stoerdoenerij veel groter."
"Mensen zouden al lang moeten weten dat het internet verre van anoniem is. Met jouw IP-adres en provider ben je voor justitie te vinden. Mijn advies? Doe even normaal! Je weet dat het grote consequenties heeft, het is niet stoer en je kunt er als bedreiger nog jaren last van hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.