Brabantse coffeeshops in beraad: 'We staan achter de actie in Limburg, maar willen niet provoceren'

EINDHOVEN - Coffeeshophouders in Tilburg en Breda zijn in beraad of zij net als hun collega's in Limburg zondag de deuren openen voor buitenlanders. De Maastrichtse coffeeshop Easy Going die dat eerder deed, werd door burgemeester Onno Hoes gesloten. De rechter draaide dat besluit vorige week terug.
Dat was voor coffeeshopeigenaren in Maastricht, Sittard, Roermond en Venray reden om in protest te komen tegen de regel dat alleen Nederlanders de coffeeshop inmogen.

'Overtreding van de grondwet'
Ook in Brabant zijn coffeeshopeigenaren het niet eens met de regel. "De grondwet wordt met de voeten getreden", zei Rick Brand, woordvoerder van de Actieve Bredase Coffeeshops (ABC) en eigenaar van coffeeshop De Baron. "Het is een grof schandaal dat wij onze Belgische vrienden moeten discrimineren, want er was in de Brabantse steden helemaal geen sprake van overlast."

"Het is een zeer goede actie in Limburg", zei woordvoerder van de Achterdeur in Tilburg, Willem Vugs. Vugs is eigenaar van coffeeshop Toermalijn en lokte vorig jaar een rechtszaak uit door tegen de regels in open te gaan. "In die rechtszaak kreeg de gemeente gelijk, dus het is heel vreemd dat in Maastricht een andere uitspraak is gedaan, terwijl de situatie vergelijkbaar is." In de zaak over de Maastrichtse coffeeshop werd besloten dat de maatregel van de gemeente overtrokken was.

Hoger beroep
Vugs was al in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak, maar de zittingsdatum was nog niet bekend. "Ik hoop dat die door de ontwikkelingen nu wat sneller volgt", aldus Vugs. "Maar op dit moment geldt het vonnis van de rechter. Als we zondag open gaan voor buitenlanders staat de burgemeester in zijn recht als hij ons wil sluiten. Daar schieten we nu niets mee op, hoe oneerlijk het ook is. Maar we zijn er nog over in beraad."

Vugs heeft de Maastrichtse uitspraak doorgestuurd naar de gemeente. "We hopen dat de burgemeester snel inziet dat dit wel heel erg raar is en dat zij de regel herzien. Als de burgemeester in Maastricht een coffeeshop niet mag sluiten, waarom zou de burgemeester in Tilburg dat dan wel mogen?"

Verlies
Ook de Bredase coffeeshophouders zijn nog in overleg of ze zondag de deuren openen voor buitenlanders. "We communiceren altijd netjes met de gemeente en we houden ons aan de regels. We willen de boel niet provoceren, ik hoop echt dat de regel gaat veranderen", aldus Brand. "Maar als ik open ga voor buitenlanders en de burgemeester sluit mijn coffeeshop, dan kan ik me dat niet veroorloven, ik ben ook geen miljonair. Ik heb na 1 mei vorig jaar bijna al mijn personeel moeten ontslaan en mijn omzet is bijna tot een nulpunt gedaald."