Brussel wil strenger controleren na vleesfraude Willy Selten in Oss

5 mei 2013 om 16:17
nl
Brussel wil dat fraude met voedsel harder wordt aangepakt. De geldboetes voor bedriegers moeten zo hoog worden dat ze afschrikwekkend werken. Dat zei Eurocommissaris Tonio Borg van Gezondheid en Consumenten maandag.
Geschreven door

Borg presenteerde een reeks plannen van de Europese Commissie om voedsel veiliger te maken. Dat deed hij nadat onder andere bekend werd dat de Osse vleesverwerker Willy Selten gesjoemeld had met rundvlees. Selten zou rundvlees hebben vermengd met paardenvlees.
Strenger controlerenEurocommissaris Borg pleit voor strengere controles om gerommel met levensmiddelen te voorkomen. Uit het recente schandaal met paardenvlees is gebleken dat er nog ruimte is voor verbetering, ook al heeft Europa de 'hoogste normen voor voedselveiligheid ter wereld', aldus de commissaris.
Brussel wil onder andere het aantal wetten, bijna zeventig in totaal, terugbrengen naar vijf. Daarmee hebben landbouwers, fokkers en exploitanten minder last van 'administratieve rompslomp', zodat ze volgens de commissaris hun beroep makkelijker kunnen uitoefenen. Daarnaast hint de Europese Commissie op hardere straffen, zoals het invoeren van 'ontradende financiële sancties'. Nederland zal dat verzoek moeten integreren in de nationale plannen.
Maatregelen pas over paar jaarHet Europees Parlement en de Europese Raad zullen het pakket controleren. Daardoor kunnen de aangescherpte maatregelen naar verwachting vanaf 2016 ingevoerd worden.
Lees alle artikelen over Willy Selten na op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.