PSV verliest bekerfinale met 2-1 van AZ: 'Gebrek aan kwaliteit'

ROTTERDAM - PSV eindigt dit seizoen zonder prijs. Nadat eerder al het kampioensschap werd verspeeld, verloor PSV donderdagavond de bekerfinale met 2-1 van AZ. Via Adam Maher en Jozy Altidore kwam AZ al snel op een 2-0 voorsprong en die klap kwam PSV niet meer te boven.
Vlak voor de 1-0 had PSV wel een penalty moeten krijgen, toen Viergever in de tiende minuut met de hand een schot van Locadia tegenhield. Scheidsrechter Björn Kuipers zag dat echter niet.

Maher en Altidore
Een minuut later kreeg Adam Maher alle ruimte en kon hij na een prachtige solo de bal buiten bereik van keeper Boy Waterman binnenschieten: 1-0.

Twee minuten later verdubbelde Jozy Altidore de Alkmaarse voorsprong. Ook hij werd niet echt aangepakt door de PSV-verdediging en schoot de bal net onder Waterman door.

Aansluitingstreffer Locadia
PSV was even aangeslagen, maar kwam na een dik half uur weer terug in de wedstrijd. Spits Jürgen Locadia, de vervanger van de niet geheel fitte Tim Matavz, kopte de aansluitingstreffer binnen.

Na rust begon PSV, gesteund door zo'n 16.000 supporters in het stadion, sterk. Dries Mertens had al snel de gelijkmaker kunnen maken, maar zijn schot ging net naast. Daarna werd PSV wat minder. AZ hield het achterin aardig dicht en de PSV'ers kwamen niet veel verder dan het veelvuldig vragen om strafschoppen. Met Georginio Wijnaldum en Tim Matavz in de ploeg probeerde Advocaat in de laatste 25 minuten in ieder geval nog een verlenging af te dwingen.

Lens op de paal
Pas in de laatste minuten kreeg PSV weer grote kansen. Een vlammend schot van Matavz kon maar net door keeper Esteban uit het doel getikt worden. En twee minuten voor tijd eindigde een knal van Lens op de paal.

Maar gescoord werd er niet meer in De Kuip en daardoor wint AZ voor de vierde keer in de clubgeschiedenis, en voor het eerst in 31 jaar, de KNVB Beker.

Geen prijs voor PSV
Voor PSV is het de zoveelste teleurstelling dit seizoen, want in het jaar dat de club het honderdjarig bestaan viert pakt de club geen enkele prijs. De ploeg van Dick Advocaat moet zich dit seizoen tevreden stellen met tweede plaatsen, in de competitie en het bekertoernooi.

Bij bekerwinst zou PSV donderdagavond worden gehuldigd op Strijp-S, maar die huldiging gaat nu dus niet door. Het speciaal daarvoor opgehangen spandoek (met daarop 'bekerwinnaar PSV') werd na de wedstrijd snel weggehaald.

Advocaat reageert gelaten, Van Bommel teleurgesteld
PSV-coach Dick Advocaat reageerde na de verloren bekerfinale opvallend gelaten. "We geven het de eerste 25 minuten uit handen. Daarna hebben we alles geprobeerd om terug te komen, maar dat was niet voldoende. Dan moet 'ie een keer goed vallen en dat viel 'ie vandaag niet."

Aanvoerder Mark van Bommel was een stuk teleurgestelder. "Dit is een gebrek aan kwaliteit'', zei hij. Volgens Van Bommel was het verlies in de bekerfinale wel onnodig. "We hebben kansen gehad, uitstekende kansen zelfs. We hadden misschien meer verdiend. We hadden ook minimaal twee penalty's moeten krijgen."

Omroep Brabant deed verslag van de wedstrijd via een liveblog. Die is terug te lezen via een apart scherm (werkt ook op mobiel en in de app).