Streekproducten fiets Route

EINDHOVEN - Op zaterdag 25 Mei a.s. organiseert D'n Amerkant voor de 4de maal de Streekproducten fiets route en ik ga daar Brabantse gerechten voor koken. Natuurlijke producten uit eigen streek met een eigen karakter.


Brabantse Scharrelkip

Wat heb je nodig

1 Brabantse Hoeven kip
200 gram wortelen
2 uien en 4 tenen knoflook
Tijm, 1 laurierblad en 4 kruidnagels
1 flesje Ramses kersenbier
1 borrelglas Vieux
1 deciliter olijfolie
35 gram bloem
Eetlepel chocolade en een scheutje range
peper en zout.


Hoe te maken
Verdeel de kip in stukken. Snijd de wortel in stukken, de ui in ringen, de knoflook in snippers en meng die met de kip in een flinke schaal. Voeg de tijm, het laurierblad, de kruidnagels, peper en zout toe, giet de vieux  en het bier er bij. Laat afgedekt 24 uur marineren.

Haal de kip uit de marinade en laat uitlekken. Wentel de stukken kip door de bloem, bak in hete olijfolie in zo'n tien minuten bruin in een gietijzeren braadpan en haal de kip uit de pan.

Schep de groenten uit de marinade en giet de marinade door een zeef. Bak de groenten in het achtergebleven vet in de pan en roer het chocolade erdoor.

Doe de kip terug in de pan, plus de marinade en giet er de range bij, breng aan de kook en zet de pan 3 uur in een op 160 graden voorverwarmde oven.

We serveren er  dubbelzuresoda dit brood wordt in een zware pan gebakken. Het wordt gebakken met  biologisch 7-granenmeel van Hermens uit Made.

Meer over dit onderwerp:
peter kesseler scharrelkip