'Beestenweer' teistert deelnemers tijdens 24 uur hardlopen, toch nieuw Nederlands record

11 mei 2013 om 12:28
nl
De bijna 300 deelnemers van de negende ultraloop in Steenbergen kregen het zaterdagnacht zwaar te verduren. Regen, wind en een hagelbui zorgden ervoor dat er zo'n twintig deelnemers afhaakten. Tijdens de loop proberen de renners in 24 uur zo ver mogelijk te lopen.
Geschreven door

De deelnemers uit 34 verschillende landen begonnen zaterdagmiddag aan de ultieme hardloopprestatie. De deelnemers rennen rondjes van bijna tweeëneenhalve kilometer door Steenbergen. Tijdens de wedstrijd wordt meteen het Wereld-, Europees- en Nederlands Kampioenschap gehouden.
Nederlands recordBij de dames heeft Wilma Dierx het Nederlands record gebroken. Het record stond op 218.8 kilometer. Mark de Boer, de coach van de Nederlandse deelnemers, dacht dat Dierx zo'n 220 kilometer zou lopen. Daar ging ze ruim overheen. Ze rende ruim 224 kilometer.
De ultralopers hebben een bijzondere techniek om vierentwintig uur achter elkaar te kunnen lopen. Hun voeten komen bijna niet van de grond en ze zweven als het ware vlak boven over het parcours. "Dat is de techniek van de ultraloop, zo economisch mogelijk lopen om zo min mogelijk energie te verspelen", legt De Boer uit.
Mentale strijdVoor wie zich afvraagt, welke gekken het in hun hoofd halen om een etmaal lang te gaan hardlopen. Organisator Peter Suijkerbuijk heeft het antwoord. "Het zijn vaak marathonlopers die zichzelf niet meer kunnen verbeteren op dat onderdeel."
De ultralopers kunnen niet meer sneller op de marathon en proberen daarom om zo veel mogelijk te lopen binnen een bepaalde tijd. "Het is vooral een mentale strijd. Je moet heel sterk in je schoenen staan. Zeker met het beestenweer van zaterdagnacht", aldus Suijkerbuijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.