Willem II neemt sfeervol afscheid van eredivisie met winst op AZ

TILBURG - Zelden zal de laatste wedstrijd van een degradant zo sfeervol zijn geweest. Voor Willem II stond er zondagmiddag tegen AZ helemaal niks meer op het spel, maar dat kon de supporters niet deren. Zij schreeuwden Willem II naar een mooie 2-0 overwinning. "Het leek wel alsof we kampioen waren geworden."

“Jurgen Streppel, we worden kampioen”, scandeerde het Willem II-publiek alvast met het oog op volgend seizoen. Dan hopen de Tilburgers hoge ogen te gooien in de Jupiler League.

Seizoen mooi afsluiten
Maar eerst dus nog de wedstrijd tegen AZ. Die ging voor Willem II helemaal nergens meer om, maar toch werkten de Tricolores er hard aan om het eredivisieseizoen mooi af te sluiten.

Na een matig begin kwam de wedstrijd halverwege de eerste helft tot leven. Marc Höcher probeerde Esteban te verrassen met een lob vanaf de eigen helft. De AZ-keeper kon de bal maar net over z’n eigen doel tikken. Vlak daarna was Höcher wederom dicht bij een goal, maar Esteban kreeg nog net een hand achter zijn zwabberschot. In de vijf minuten voor rust had Willem II eigenlijk alsnog op voorsprong moeten komen, maar de vertrekkende Sofian Akouli en Genero Snijders schoten in kansrijke positie over.

Misidjan vanaf de achterlijn
AZ had ook mogelijkheden, maar omdat vooral Jozy Altidore nog met zijn hoofd bij de bekerwinst leek te zitten leverde dat weinig op. Maar Altidore was niet de enige AZ’er die schutterde. Twee minuten na rust liet verdediger Etienne Reijnen zich wel erg makkelijk van de bal zetten door Virgil Misidjan. Die stoomde langs de achterlijn op richting het doel en schoot Esteban door de benen: 1-0.

In de 65e minuut was diezelfde Misidjan weer betrokken bij de gelijkmaker. Hij werd in het strafschopgebied in z’n rug gelopen en claimde een penalty, maar dat was onnodig omdat de bal via het hoofd van AZ-verdediger Giliano Wijnaldum in het eigen doel verdween.

Wave door het stadion
Na de 2-0 golfde het spel op en neer en hadden beide ploegen nog kunnen scoren. Bij Willem II maakte de 18-jarige jeugdspeler Stijn Derkx nog zijn debuut. In de slotfase ging zelfs de wave nog door het stadion en zo kon Willem II met opgeheven hoofd afscheid nemen van de eredivisie.

En zo kon coach Jurgen Streppel, ondanks de degradatie, toch enigszins tevreden terugblikken op het seizoen. "We hebben gestreden voor wat we waard waren. Dat bleek ook wel vandaag, het leek wel alsof we kampioen waren geworden, zo reageerde het publiek. Dat is wel geweldig, als je zo afscheid kunt nemen odanks dat je degradeert. Dat zegt denk ik heel veel."

Contracten niet verlengd
Met het oog op het krappere budget volgend seizoen neemt Willem II afscheid van flink wat spelers. Een van hen is Danny Guijt, die tegen AZ vlak voor tijd onder luid applaus gewisseld werd. "Dat is mooi, daar doe je het voor. Dat had ik liever nog met een paar wedstrijdjes in de nacompetitie gehad. Maar het is wel fantastisch afsluiten met een overwinning."

Behalve van Guijt worden ook de contracten van Sofian Akouili, Mitchell Piqué, Genaro Snijders en reservedoelman Arjan Christianen niet verlengd. Christianen maakte als dank voor bewezen diensten zondag overigens z'n eredivisedebuut en deed dat niet onverdienstelijk.

Joachim?
Ook de kans dat de Luxemburgse spits Aurélien Joachim volgend jaar nog in Tilburg speelt is niet zo heel groot. "Wij zouden 'm graag willen houden", zei Jurgen Streppel daarover. "Financieel is dat heel erg lastig. Daar gaan we alles aan doen, maar dat het heel lastig wordt is duidelijk."
Meer over dit onderwerp:
willem ii az voetbal eredivisie degradatie
Deel dit artikel: