Knor! Nieuwe Nederlanders gaan op taalles bij varkensboer in Vinkel

VINKEL - Vijftien basisschoolkinderen zijn dinsdagochtend op bezoek geweest bij boer Sjannie Leeyen in Vinkel om meer te leren over de Nederlandse taal en cultuur. Het gaat om kinderen die onlangs vanuit het buitenland naar Nederland zijn verhuisd.

Basisschool de Kameleon uit Den Bosch heeft een speciale klas voor kinderen die net in Nederland zijn en de Nederlandse taal en cultuur nog niet of nauwelijks kennen. Ze krijgen veel taalles en gaan elke dinsdag op stap om in de praktijk te leren. De kinderen komen uit Polen, Afghanistan, Marokko, Griekenland, Syrië, China en nog meer landen. Sommige kinderen zijn er pas een paar dagen, andere al meerder maanden. Ze mogen in deze klas blijven tot een jaar nadat ze in Nederland zijn gekomen.

Speciale taalles
Varkenshoudster Sjannie Leeyen uit Vinkel maakte een speciale taalles voor de kinderen. Ze hangt haar boerderij dinsdag vol borden met woorden die ze gaan leren. Leeyen is een educatieboer die een opleiding volgde om kinderen gestructureerd en boeiend les te kunnen geven over haar varkenshouderij.

De kinderen leren de woorden van de boerderij, ze mogen zelf ijs maken en biggetjes vasthouden."Door op deze manier te leren onthouden ze het veel beter dan wanneer ze het zien in een boekje", vertelt docent Dorothe van Stiphout. "Het belangrijkste is alle woorden veel te herhalen."

Makkelijke taal en leuker land
De Nederlandse taal is niet voor alle kinderen moeilijk. Zelfs de kinderen die hier net een paar maanden zijn, kunnen zichzelf al goed verstaanbaar maken. "Ik vind het wel makkelijk", vertelt een jongen uit Marokko. Voor hem is Nederland ook een leuker land.

Zelfs het koude weer kan een pluspunt zijn om hier te wonen. "In Marokko is er veel zon en dat is altijd zo warm!", vertelt een meisje. "Ze vond het niet erg dat het in ons kikkerlandje wat kouder is.


Deel dit artikel: