Commissie Huijbregts: Nuenen en Waalre bij Eindhoven

14 mei 2013 om 14:07
nl
De commissie Huijbregts wil dat Nuenen en Waalre op korte termijn bij Eindhoven worden heringedeeld, als blijkt dat deze gemeenten niet genoeg bestuurskracht meer hebben. Dat schrijft de commissie in een rapport over de bestuurskracht van de regio Zuidoost-Brabant dat woensdag is gepresenteerd.
Geschreven door

In dat rapport pleit de commissie voor een onderzoek naar de bestuurskracht van Nuenen en Waalre. Volgens het rapport hebben de gemeenten nu al knelpunten bij het uitvoeren van gemeentelijke taken. Ook gaat het financieel niet goed in beide gemeenten. Als het onderzoek dit bevestigt, moeten Nuenen en Waalre volgens de commissie 'op korte termijn' worden heringedeeld met Eindhoven. 
'Groot-Eindhoven'De commissie heeft ook haar oog laten vallen op de andere gemeenten in het stedelijk gebied rond Eindhoven. Volgens de commissie moeten die gemeenten komen tot vergaande afspraken en delegatie van bevoegdheden aan de gemeente Eindhoven. Als dat op korte termijn niet werkt, wil de commissie dat Eindhoven met de omliggende gebieden de gemeente Groot-Eindhoven vormt.
Er moet meer samengewerkt worden en de randgemeentes van Eindhoven moeten over hun eigen schaduw heen stappen. In het rapport staat ook dat bij een eventuele herindeling Geldrop bij Eindhoven moet komen en Mierlo bij Helmond.
Subregio'sDe commissie pleit verder voor drie subregio's in Zuidoost-Brabant. Die regio's bestaan uit gemeenten die exclusief met elkaar samenwerken. De regio Eindhoven moet dat volgens de commissie realiseren, maar ook de gemeenten in de Peel en de gemeenten in de Kempen. De commissie wil dat Oirschot zich aansluit bij het samenwerkingsverband van Eindhoven.
De commissie Huijbregts doet in de hele provincie onderzoek naar de bestuurskracht van de gemeenten. Eerder presenteerde de commissie al rapporten over West-Brabant, Midden-Brabant en Noordoost-Brabant.  
Van Gijzel: interessante aanbevelingenBurgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven is tevreden met het rapport. "De gegeven aanbevelingen zijn interessant, adequaat en verdienen serieuze aandacht. Dit rapport sluit in zijn analyse aan bij de richting die we ingeslagen zijn in de doorontwikkeling van de samenwerking op het niveau van het SRE, het stedelijk gebied, de Campussamenwerking en de Peel."
"We moeten kijken hoe we die ontwikkelingen kunnen versterken met de opmerkingen en aanbevelingen van de commissie", schrijft Van Gijzel in een reactie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.