EenVandaag: Criminele bende uit Engeland en Ierland leverde paardenvlees aan Selten in Oss

HILVERSUM - Een criminele bende uit Engeland en Ierland heeft vleesverwerker Willy Selten in Oss duizenden geslachte paarden geleverd die vervolgens werden vermengd in rundvlees. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag woensdagavond op basis van gesprekken met Britse insiders.
Een deel daarvan is dan ook op Omroep Brabant televisie te zien. Eén van de beruchtste slachthuizen is volgens hen Red Lion in Cheshire, van de Engelse vleesfamilie Turner. Vrachtwagens met paarden reden vanuit Ierland naar het Red Lion slachthuis.

Paardenvlees op de heenreis, wiet op de terugreis
Na de slacht reden de vrachtwagens met paardenvlees door naar vleesverwerkingsbedrijf Willy Selten in Oss waar het paardenvlees werd vermengd met rundvlees. Dat zou blijken uit gegevens van GPS-zenders die op de vrachtwagens zijn geplakt en die EenVandaag in handen kreeg.

De Ierse en Engelse autoriteiten hebben inmiddels een onderzoek naar georganiseerde criminaliteit ingesteld. Maar dat ze al eerder van de activiteiten op de hoogte waren, blijkt uit de arrestatie en veroordeling in 2012 van Laurence McAllister. Hij liet paarden die daar niet geschikt voor waren slachten bij het Engelse Red Lion slachthuis. De vrachtwagens reden daarna terug naar Ierland met honderden kilo's cannabis.

Mishandelen van dieren
Daarnaast is McAllister ook veroordeeld voor het mishandelen van dieren en de smokkel van 'bute', het medicijn 'phenylbutazone' dat paarden krijgen en dat gevaarlijk kan zijn voor mensen. Resten van dat middel zijn volgens EenVandaag in meerdere Europese landen aangetroffen in vlees dat afkomstig was van vleesverwerker Willy Selten.