Ouderen, wees gewaarschuwd! Elf opvallende babbeltrucs

BREDA - Iemand zei eens: "Dat iemand probeert mensen op te lichten met een babbeltruc is al erg, veel erger is het dat ze vinden dat ik er zo stom uit zie dat ze het bij mij proberen". In Breda was woensdagmiddag een bijeenkomst voor ouderen waarop medewerkers van de politie toonden hoe zij de babbeltruc kunnen herkennen. We zetten elf opvallende babbeltrucs op een rijtje.
Babbeltrucs zijn van alle tijden. Blijkbaar loont het want mensen zijn nog steeds bereid het risico te lopen dat ze opgepakt worden wegens oplichting. En blijkbaar zijn er nog steeds mensen die zich laten overtuigen door 'smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven', zoals de babbeltruc in politietaal heet.

Twee vrouwen
De klassieke babbeltruc. Een 89-jarige vrouw uit Breda werd bestolen van sieraden en geld. Ze werd aan de praat gehouden door de ene vrouw, terwijl een andere op haar slaapkamer haar sieraden en geld stal.

De knuffel
Na het vragen naar de de weg, geeft degene die naar de weg vroeg het slachtoffer een stevige knuffel. Daarbij worden de echte sieraden verwisseld  voor nepsieraden.

Dove meisjes
Een 10-jarig meisje en een 12-jarig meisje wisten de mobiele telefoon van een 17-jarig meisje uit Terheijden te stelen door haar om een handtekening te vragen op een formulier voor een goed doel. Zij beweerden doof te zijn. Toen de meisjes verdwenen waren, was de telefoon ook weg.

Het gaslek
Twee mannen doen zich voor als medewerkers van de gemeente of van het gasbedrijf en vertellen dat er een gaslek is. De slachtoffers wordt opgeroepen snel hun kostbaarheden te verzamelen, waarna er geld wordt afgepakt.

Hondje
Een 56-jarige bewoonster in Roosendaal kreeg een man aan de deur die zei te komen voor 'de lamp op Marktplaats'. De vrouw had niets op marktplaats gezet. Haar hond liep rond de auto van de man. Toen deze vertrok was haar hondje Eefje ook ineens weg.

Elektrische fietsen
Een 23-jarige man vertelt aan fietshandelaren een zielig verhaal. Zijn vriendin heeft een zware hernia-operatie ondergaan en hij wil haar ten huwelijk vragen. De fietshandelaren lenen hem twee elektrische fietsen en zien die daarna nooit meer terug. In Brabant sleog de man toe in Bladel, Oisterwijk en Biezenmortel.

De gemeenteambtenaar
Een oplichter in Roosendaal deed zich voor als gemeenteambtenaar en vertelde zijn slachtoffers dat ze geld terugkregen van de gemeente. Dan moesten ze wel eerst hem geld geven.

Salamander
Drie bejaarden in Bergen op Zoom kregen een man aan de deur die vertelde zijn salamander kwijt te zijn. De man werd binnengelaten om de salamander te zoeken. De man vond geen salamander, wel drie portemonees.

Pleisters
Een 20-jarige man uit Den Bosch verkocht doosjes pleisters voor vijf euro, zogenaamd namens een goed doel. De verdachte maakt echter gebruik van een vals legitimatiebewijs van de niet bestaande stichting De Moerputten.

Bloemen
Een vrouw belt aan en zegt dat ze bloemen voor iemand uit de buurt wil afgeven. Een andere persoon sluipt ondertussen naar binnen en steelt sieraden en geld.

Behekst
Rond winkelcentrum Hoge Vucht in Breda werden zeker acht Marokkaanse vrouwen aangesproken door Marokkaanse mannen die beweerden dat de vrouwen behekst waren. Daar konden ze vanaf komen door dure middeltjes te kopen.
Meer over dit onderwerp:
ouderen oplichting diefstal babbeltrucs