Video

Zoektocht naar Keltisch DNA in Zeelst/Veldhoven

14 mei 2013 om 23:14
nl
Stammen de inwoners van het voormalige dorp Zeelst af van de Kelten, de Vikingen of van de Franken? Een DNA onderzoek onder de huidige wijkbewoners van Zeelst - tegenwoordig deel van Veldhoven - moet daar een antwoord op gaan geven
Geschreven door

Over de herkomst van de inwoners van Zeelst doen de meest wonderlijke verhalen de ronde. Zo schreef archivaris W. Klaasen in 1971: 'De gewoonten, gebruiken en zeden van de oude Zeelstenaren verschillen opvallend van die der omringende dorpen. Men is geneigd aan te nemen, dat men hier in de grijze oudheid te maken heeft met de nederzetting van een apart ras'.
DNA onderzoek Traditionele genealogische bronnen bieden helaas niet de mogelijkheid dit raadsel op te lossen, de nieuwste DNA-technieken daarentegen wel. Vandaar dat heemkundekring 'Zeelst Schrijft Geschiedenis' dankbaar gebruik maakt van het aanbod van Annelies van Bronswijk, om met een team van heemkundigen, genealogen en andere vrijwilligers en met behulp van de nieuwste onderzoeksmethoden op zoek te gaan naar de ware herkomst van de inwoners van de Kempen, in het bijzonder van Zeelst en Meerveldhoven.
Wie wel, wie niet Op zondag 2 juni a.s. vindt in museum 't Oude Slot te Veldhoven (Zeelst) een informatiebijeenkomst plaats over dit bijzondere project. Tijdens die bijeenkomst zal worden verteld en gedemonstreerd hoe het onderzoek in zijn werk gaat en hoe belangstellenden daar een bijdrage aan kunnen leveren.Iedereen is van harte welkom.
ZoektochtDat geldt niet alleen voor de afstammelingen van oude Zeelsterse of Meerveldhovense families, maar ook alle Kempische genealogen en andere geïnteresseerden die een bijdrage willen leveren aan het welslagen van dit project door te helpen bij het traceren van nog levende afstammelingen die voor het onderzoek van belang zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.