Brett S. meldt zich dinsdag bij politie na mishandeling op Vestdijk in Eindhoven

16 mei 2013 om 17:07
nl
Brett S. uit het Belgische Ravels meldt zich dinsdag bij de politie in Eindhoven. Hij wil niet wachten totdat Justitie in België hem uitlevert. De 19-jarige Brett wordt met zijn iets jongere landgenoot Brent L. gezien als de hoofdverdachten van de zware mishandeling op 4 januari op de Vestdijk in Eindhoven.
Geschreven door

Volgens zijn advocaat, Jean-Marie Paklons, bezwijkt Brett bijna onder alle aandacht en wil hij dat er snel een rechtszaak komt. Zijn raadsman zal zich wel verzetten, wanneer de politie Brett wil aanhouden. Justitie in Den Bosch weet formeel nog niets van de plannen van Brett.
Ander argumentZijn advocaat geeft toe dat bij het besluit van zijn cliënt om zich uit eigen beweging te melden ook een ander argument meespeelt. Een rechter kan in de uiteindelijke strafmaat laten meewegen of iemand zichzelf al dan niet heeft aangegeven.
Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch zegt dat de verdachte vrij is om te gaan en te staan waar hij wil. Justitie kan hem dus niet beletten uit eigen beweging naar Nederland af te reizen.
'Officiële procedure'"Als hij zichzelf meldt bij de politie in Eindhoven, dan zal hij daar worden aangehouden en komt hij in hetzelfde reguliere traject terecht als wanneer hij door de Belgische politie zou worden overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee," zo laat een woordvoerster van het OM weten. Tot nu toe wordt volgens haar de officiële procedure gevolgd en daar hoort ook de uitlevering bij. De officier van justitie geeft hier vooralsnog de voorkeur aan.
Eerder deze week bepaalde het Hof van Cassatie in Brussel dat de 19-jarige Belg mag worden uitgeleverd. Volgens zijn advocaat Jean-Marie Paklons is Brett moegestreden en ziet hij het niet zitten om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.
Bureau BrabantBrett S. wordt met Brent L. gezien als de voornaamste boosdoeners. De Belgische jongeren worden ervan verdacht dat ze klappen en trappen hebben uitgedeeld aan een man van 22 uit Oirschot. Beelden van dit geweldsmisdrijf waren te zien in Bureau Brabant, het opsporingsprogramma van Justitie, politie en Omroep Brabant TV. Ze leiden onder meer op de sociale media tot enorm veel verontwaardigde reacties.
Eind deze maand wordt duidelijk of ook Brent L. moet worden uitgeleverd. Eerder deze week maakte Justitie in Den Bosch bekend dat van de oorspronkelijke acht verdachten er vier niet zullen worden vervolgd. Twee jongens uit het Belgische Turnhout stonden deze week al voor de rechtbank in Den Bosch voor hun vermeende betrokkenheid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.