Prinses Beatrix opent het nieuwe Museumkwartier in Den Bosch

DEN BOSCH - Prinses Beatrix heeft vrijdagochtend het nieuwe Museumkwartier in Den Bosch geopend. Als openingshandeling knoopte de prinses twee linten aan elkaar.
Het ene lint stond voor het Stedelijk Museum en het andere lint voor het Noordbrabants Museum. Beide musea worden onderdeel van het nieuwe Museumkwartier. In het centrum van de stad staan nu twee musea om een gezamenlijke historische binnentuin. Bij de opening waren ongeveer driehonderd genodigden aanwezig.

Het is de eerste keer dat Beatrix na haar aftreden als prinses onze provincie bezocht. Na de openingshandeling bekeek de prinses de tentoonstelling samengesteld door door sieraden-ontwerper Ted Noten. 

Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch beschikt over een compleet nieuw gebouw; het gebouw van het Noordbrabants Museum is gerestaureerd, opgeknapt en uitgebreid.

Vijftig miljoen
De stad Den Bosch en de provincie hebben ruim vijftig miljoen euro in het nieuwe Museumkwartier geïnvesteerd.

De twee musea werken nauw samen, maar behouden hun zelfstandigheid. Allebei hebben ze een eigen beleid en een eigen directeur. Ze hebben samen een museumwinkel en een museumrestaurant, bovendien werken ze samen op het gebied van beveiliging.

Zaterdag gratis entree
De tuin in het midden van het Museumkwartier én de lange gang die de twee musea verbindt, zijn ook toegankelijk voor wie geen museumkaartje heeft.

Vrijdag was de officiële opening van het Bossche Museumkwartier. Zaterdag gaan de musea open voor het publiek. Iedereen kan er dan gratis een kijkje komen nemen. De twee musea gaan samen uit van zo'n 200.000 bezoekers per jaar.