Beeld van Anky van Grunsvens Bonfire in Erp verminkt: 'Dit is mooi klote'

23 mei 2013 om 10:43
nl
Het bronzen beeld van het paard van amazone Anky van Grunsven, Bonfire, heeft het zwaar te verduren. Het kunstwerk uit Erp ligt verminkt bij de bronsgieterij van Jos Boerekamps in Nederweert. "Dit is, om het zo maar te zeggen, mooi klote", aldus Boerekamps.
Geschreven door

Het bedrijf Kunstwacht uit Delft demonteerde het beeld in opdracht van de gemeente Veghel. Dit gebeurde tijdens een massale beveilingsoperatie, waarbij in totaal 23 bronzen beelden van hun sokkel werden gelicht. Maar de medewerkers dachten volgens Boerekamps niet na toen zij zomaar de benen van de voetplaat zaagden.
"Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar ik ben hier niet zo happy mee", zo verzucht Boerekamps. Hij had het beeld acht jaar geleden met kunstenaar Toon Grassens uit Gemert gemaakt. "Hij wilde het beeld per se hier laten restaureren, zodat wij het in originele staat terug kunnen krijgen. Maar de reparatie gaat enorm veel tijd kosten." Volgens Boerekamps moet het beeld eigenlijk van voren af aan opnieuw worden gemaakt. 
'Beeld nooit meer hetzelfde'Kunstenaar Toon Grassens laat aan Omroep Brabant weten dat hij het incident 'jammer vindt'. "Ik heb er destijds met plezier aan gewerkt. Dit beeld zal nooit meer hetzelfde zijn. De gemeente had er nooit aan hoeven zitten", zo reageert hij ontdaan.
Grassens wil verder niets over het beeld kwijt. "Het is nu eigendom van de gemeente. Die moet ervoor zorgen dat het goed komt." De kunstenaar uit Gemert blijft wel betrokken bij de restauratie, zo vertelt hij.
Beveiliging tegen dievenEduard Weijers van Kunstwacht vindt niet dat het beeld is beschadigd. "Wij haalden het in opdracht van de gemeente van de sokkel om het te beveiligen tegen dieven. Dat hebben wij bij de andere beelden ook gedaan", zo zegt hij. Volgens Weijers bestond de beveilingsoperatie uit het aanbrengen van rvs-stangen aan de binnenkant van het beeld, dat van binnen hol is. Door die buizen is het moeilijker om de beelden mee te nemen.
Het beeld ligt nu in de bronsgieterij in Nederweert. Boerekamps, Grassens, Kunstwacht en de gemeente Veghel gaan met elkaar om de tafel om over de reparatie te praten. Van een eventuele schadevergoeding is nog geen sprake, zo laat Weijers weten. "Als daar sprake van is, vergoeden wij de schade en niet de gemeente. Maar hierover is nog niets afgesproken." Het is dan ook niet bekend hoeveel de reparatie gaat kosten.
Een woordvoerder van de gemeente erkent dat bij de reparatie de constructie van het beeld is beschadigd. "Waarschijnlijk staat het beeld eind juni weer op de plek waar het hoort."
Van paard naar zebraHet beeld van Bonfire in Erp heeft vaker beproevingen moeten doorstaan, maar voor zover bekend nog nooit zo zwaar. In 2007 spoten vandalen het beeld onder met groene verf. Een jaar eerder probeerde een oudejaarsvereniging uit Friesland het beeld 'te ontvoeren'. En eerder kreeg het paardenvijgen om zich heen en werd er met wc-papier een zebra van gemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.