Video

Woningcorporatie Zayaz snapt niets van kritiek Tweede Kamer op bouwstop

26 mei 2013 om 14:29
nl
De Tweede Kamer is boos op woningcorporaties die bouwprojecten op grote schaal stil leggen. De corporaties zeggen na de invoering van de verhuurdersheffing geen geld meer te hebben om te investeren in bouwprojecten. Maar volgens D66, VVD en PvdA is dat onzin.
Geschreven door

Woningcorporatie Zayaz in Den Bosch heeft zeven bouwprojecten stil moeten leggen. De invoering van de verhuurdersheffing die het Rijk 1,75 miljard euro moet opleveren, nekt de corporaties.
SaneringsheffingDaarnaast speelt ook de saneringsheffing een grote rol in het stilleggen van de bouwprojecten. Woningcorporaties moeten elkaar overeind houden als een corporatie dreigt om te vallen.
Het geld dat daar in wordt gestoken, moet ergens vandaan komen. "Uit de huurverhogingen", zegt de politiek. Maar dat is volgens woningcorporaties niet mogelijk.
Zayaz verhoogde hurenZayaz verhoogde de huren met tien tot veertig euro in de maand. "Maar daar heb je nu nog niets aan. Daar profiteer je pas op de lange termijn van", aldus de Bossche woningcorporatie.
En dus heeft Zayaz naar eigen zeggen geen cent om te investeren. Geld lenen is ook geen optie, want meerdere corporaties azen op een lening.
Ondertussen zijn huurders de dupe. Huurwoningen zijn schaars en alleen al in Den Bosch is de bouw van honderden appartementen in de ijskast gezet. "Inmiddels hebben we geld kunnen lenen voor twee van de gestaakte bouwprojecten, maar de andere vijf blijven on hold'", aldus Zayaz.
Gemeente wil investeringsbeloningWethouder Jeroen Meyer van de gemeente Den Bosch wil dat corporaties die investeren, beloond worden met een lagere verhuurdersheffing. Woningcorporaties die niet investeren, zouden in dat geval een hogere verhuurdersheffing moeten betalen. Daarom heeft hij samen met andere wethouders een brief geschreven aan de Kamer. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.