Video

Ard Jacobs van TU/e bedenkt Pillo Games: computerspel besturen met een kussen

27 mei 2013 om 21:53
nl
Een computerspel spelen maar dan niet met een joystick, maar met een kussen! Het blijkt dè uitkomst te zijn voor veel mensen met een beperking die toch willen gamen. Het is uitgevonden door student Ard Jacobs van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
Geschreven door

Veel gamecontrollers zijn door alle knopjes ongeschikt voor ouderen en gehandicapten. In de kussens van Jacobs zitten drukgevoelige sensoren waarmee op een simpele manier het computerspel wordt bestuurd.
'Nog nooit zo'n intensieve band gehad'Bij de eerste Pillo Game zijn er twee kussens en is het de bedoeling dat er wordt samengewerkt. De eerste ervaringen tonen aan dat het contact met autistische kinderen vergroot.
Jacobs raakte overtuigd van de kracht van Pillo door een vader en zijn zoontje met autisme en ADHD. "Ze speelden met Pillo en hoewel het in het begin wat onwennig was, zaten ze binnen de kortste keren helemaal in het spel. In het begin wezen ze elkaar nog op wat er fout ging. Later zeiden ze vaker 'sorry' na een fout. Wat ik écht bijzonder vind, is dat de vader aangaf nog nooit zo'n intensieve band met zijn zoon te hebben gehad als tijdens het spelen met Pillo."
Meer doelgroepenDe techniek die in het kussen zit is bijna niet voelbaar. "Dat maakt het juist zo geschikt voor al die groepen", vertelt Jacobs. "Voor de toekomst zie ik bijvoorbeeld een applicatie die inspeelt op bediening met je hoofd, zodat het voor nog meer mensen te gebruiken is. Daarnaast willen we applicaties voor specifieke doelgroepen gaan ontwikkelen, zodat ook de spellen aansluiten op de visie van Pillo."
Jacobs won met zijn uitvinding onlangs de ASML Youth Talent Award. Ook is Pillo Games genomineerd voor de Future of Health Award, een initiatief van Games for Health Europe en wordt gesponsord door zorgverzekeraar CZ. De geldprijs is meer dan welkom. "Aan de winnaar wordt namelijk een bedrag van 200.000 euro beschikbaar gesteld. Geld dat ik zouden gebruiken om de doorontwikkeling van Pillo en de ontwikkeling van spellen te financieren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.