Plan voor opknappen gemeentehuis Waalre: 'Anders hebben brandstichters gewonnen'

WAALRE - Sloop of Hoop, zo heet het plan dat het CDA en Aalst-Waalres Belang dinsdagavond presenteerden om het gemeentehuis in Waalre op te knappen. "Als we het niet herstellen, hebben de brandstichters gewonnen", zegt Nan Zevenhek van het CDA. Toch staat niet iedereen te springen, een mogelijke restauratie loopt in de miljoenen.
"Ik snap dat er in deze tijd huiverig gereageerd wordt op plannen die veel geld kosten", zegt Zevenhek. "Maar als we nu geen visie tonen hebben we er voor altijd spijt van."

Volledige renovatie
In het plan Sloop of Hoop wordt een volledige renovatie van het monumentale pand voorgesteld. Het staat niet vast dat het opgeknapte gebouw ook weer gelijk het gemeentehuis moet worden.

"Er kan ook een restaurant in komen of een vergaarderruimte", stelt Zevenhek. "Als het pand er maar weer in volle glorie staat, zodat iedereen kan zien dat de democratie alles overwint."

Verder onderzoek
De plannen van Zevenhek werden dinsdagavond aangehoord tijdens een commissievergadering in Waalre. Er werd ingestemd om verder onderzoek uit te laten voeren. Een sloop van het voormalige gemeentehuis staat zeker nog niet vast.

"Het is een litteken om te koesteren", zegt Zevenhek. "We moeten dit niet tegen de grond werken, we moeten het opknappen."

Nog steeds geen duidelijkheid
De aanslag op het gemeentehuis in Waalre is alweer bijna een jaar geleden. Nog steeds is er geen duidelijkheid over de toekomst van het gebouw, dat op 18 juli grotendeels werd verwoest. Toen reden rond drie uur 's nachts twee auto's het pand binnen, waarna het gemeentehuis in brand vloog.