Cokegebruik: Brabanders zijn de grootste snuivers

30 mei 2013 om 15:26
nl
In Brabant wordt meer cocaïne gesnoven dan in welke andere provincie dan ook. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers over de verslavingszorg van de Stichting Informatievoorziening Zorg. Afgelopen jaar zochten alleen al in de grootste Brabantse plaatsen zeker meer dan 500 mensen hulp voor hun cocaïneverslaving. Het aantal gebruikers ligt nog veel hoger.
Geschreven door

In liefst tien gemeenten in onze provincie zochten vorig jaar meer dan 50 op de 100.000 inwoners hulp om van hun cocaïneverslaving af te komen, veel meer dan in de rest van het land. Het gaat om alle vier de grote Brabantse steden, maar ook in Waalwijk, Vught, Roosendaal, Geldrop-Mierlo, Baarle-Nassau en Helmond was het dringen bij de verslavingszorg.
Eindhoven de snuifsteEerder deze maand 'bleek' uit niet al te representatief onderzoek van weekblad Nieuwe Revu al dat het witte poeder in Eindhoven nog volop wordt rondgestrooid. Toch lijkt de harddrug hier op zijn retour: tien jaar geleden was het probleem in Brabant nog een stuk groter, met name in Tilburg en Eindhoven zochten toen nog veel meer mensen hulp.
De regionale cijfers zijn om privacyredenen gepubliceerd in categorieën, zodat exacte cijfers niet te geven zijn. Wel maakt een blik op de kaart in één oogopslag duidelijk dat Brabant beduidend minder groen gekleurd is dan de rest van het land.
Even rekenenEen snelle rekensom leert dat in de tien Brabantse 'gemeenten met 51 tot 75 hulpvragers per 100.000 inwoners' meer dan een miljoen Brabanders wonen, dus het zijn er alleen al daar tussen 510 en 750 die hulp zochten voor hun verslaving en dan heb je nog niet de helft van de provincie te pakken.
Uit landelijke ervaringscijfers blijkt verder dat ongeveer één op de zeven cokegebruikers hulp zoekt. En ook al worden exacte cijfers niet gegeven: je kunt veilig stellen dat Brabant duizenden cocaïnegebruikers telt.
GHB in West-BrabantBrabanders zitten trouwens niet alleen in de kopgroep als het gaat om cocaïnegebruik. Ook het beeld van West-Brabant als ghb-hoofdstad werd overduidelijk bevestigd in het onderzoek. En ook al bleek eerder al uit onderzoek van de GGD, dat er nergens in het land meer gedronken wordt dan in Zuidoost-Brabant; ze zien het klaarblijkelijk niet als een probleem: de hulpvraag voor alcohol verslaafden was in deze regio juist een van de laagste van heel Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.