Eindhovense rapper Kempi weer voor rechter: de highs en lows van zijn muzikale en criminele carrière

EINDHOVEN - Het leven van de 27-jarige Jerrely Slijger (Kempi) ging zeker niet altijd over rozen. Hij verdween al verschillende keren achter de tralies. Donderdag staat hij weer voor de rechter op verdenking van mensenhandel. Tijd voor een overzicht van Kempi's muzikale én criminele carrière.
De rapper werd in Helmond geboren, maar groeide op in de Eindhovense wijk Woensel-West. Hij dealde drugs en kwam veel in aanraking met de criminaliteit, maar werd juist met zijn raps daarover razend snel bekend via internet. De start van zijn muzikale loopbaan was al wat ongebruikelijk: hij tekende zijn platencontract in 2006 bij het label Top Notch vanuit de gevangenis.

Steekpartij, bedreiging, wapenbezit... en een valse ov-kaart
Hij zat toen vast omdat hij verdacht werd van een steekpartij in Eindhoven, maar hij werd na zes maanden vervroegd vrijgelaten. Volgens de rechtbank was niet bewezen dat Kempi het slachtoffer neergestoken had. Wel had hij hem geslagen met een neppistool.

Het ging heel even goed met de rapper, maar in 2007 werd Kempi weer opgepakt, omdat hij betrokken was bij een bedreiging. Twee discotheekbezoekers hadden in het Groningse Wildervank een pistool op hun hoofd en lichaam gericht gekregen, maar het was niet duidelijk wat de rol van Kempi hierin precies was. Hij hoefde niet de gevangenis in.

Toch belandde Kempi in 2008 weer achter de tralies. Hij moest een jaar de cel in vanwege verboden wapenbezit, bedreiging en het bezit van een valse openbaar vervoerkaart. Hij had twee conducteurs met een vuurwapen bedreigd en was hij betrokken bij een vechtpartij waarbij hij een vuurwapen met vier kogels op zak had.

Awards
Muzikaal gezien ging het wel heel goed met de Eindhovense rapper. Terwijl hij zijn straf uitzat, kwam zijn album Du Zoon uit. Het album was erg populair, het kwam binnen op nummer zeven in de albumlijst. Ook won de rapper maar liefst vier State Awards: voor Beste Solo Artiest, Beste Mixtape, Beste Single en Beste Album.

De prijzen werden eind december 2008 uitgereikt door BNN. Dat kwam goed uit, want Kempi kwam aan het begin van die maand vrij en kon de awards zelf op komen halen. Hij had toen acht maanden van zijn straf uitgezeten en wilde zijn leven echt gaan beteren.

'Voor de groot geschapen nigger'
Eind 2011 voegde de rapper de daad bij het woord: hij praatte veel over zijn kinderen, zijn album en zijn steun voor goede doelen. Hij zei bijvoorbeeld niet meer te willen schelden met het woord kanker. Ook deed hij duit in het zakje wat betreft de bestrijding van soa's en aids, maar wel op geheel eigen wijze: hij lanceerde de condoomlijn 'Big Banger', volgens het promotiefilmpje speciaal 'voor de groot geschapen nigger'.

Verder nam hij een duet op met Corry Konings en startte hij een inzamelactie met Gers Pardoel. Als bedrijvendokter ging hij vanaf mei 2012 wekelijks langs bij Brabantse bedrijven voor de Kamer van Brabant.

'Mishandeld door agenten'
Toch was de rapper niet voorgoed veranderd in een brave borst. In augustus 2012 belandde Kempi dan toch weer in de cel. Hij werd aangehouden omdat hij verkeerd geparkeerd stond voor een coffeeshop.

De agenten kwamen er toen achter dat hij ook nog voor ruim driehonderd euro aan boetes open had staan. Eenmaal op het politiebureau onstond een woordenwisseling tussen de agenten en Kempi. Zelf beweerde Kempi dat hij in elkaar geslagen was door de agenten.

Mishandeling en mensenhandel
Niet veel later, in september, maakte Kempi bekend dat hij per direct stopte met muziek maken. Hij wilde zijn leven op orde brengen. Toch belandde Kempi een maand later wederom in de cel. Hij had zijn vriendin in Rotterdam mishandeld, omdat hij dacht dat ze vreemd ging. Hij pakte haar bij haar enkels en sleurde haar de trap af. Met een riem kneep hij haar keel dicht. Kempi moest twee maanden zitten, maar voor zijn straf voorbij was, kwam de rapper nog veel dieper in de ellende.

Hij zou minderjarige meisjes gedwongen hebben om de prostitutie in te gaan en moest daarom zes maanden zitten. De Kamer van Brabant verbrak daarom de samenwerking met Kempi.

Kempi alsnog vrijgelaten
Het leek er eind april al op dat Kempi vrij zou komen, maar justitie stak daar een stokje voor, omdat hij nog 35 dagen moest zitten voor het mishandelen van zijn vriendin. Zondag 2 juni was het dan toch echt zo ver: Eindhovens meest beruchte rapper kwam weer op vrije voeten.

Verdacht van mensenhandel
Kempi zou van 17 januari tot en met 14 oktober 2010 iemand van nog geen 18 aangezet hebben als prostituee te werken. Hij had een liefdesrelatie met het slachtoffer opgebouwd en haar toen aangezet hebben als prostituee te werken bij de Eindhovense tippelzone en twee prostitutieclubs. Een deel van het geld dat de vrouw verdiende moest ze aan Kempi afstaan.