Taxichauffeur 'caféritjes' Peter Tielemans: 'Soms wel vier ritjes op een dag en ook voor vrienden'

HELMOND - Een taxichauffeur die Pieter Tielemans regelmatig in zijn auto heeft gehad en graag anoniem wil blijven, heeft tegen Omroep Brabant een boekje opengedaan over de declaratiepraktijken van de Helmondse wethouder: "Tijdens carnaval reden we wel vier keer per dag van café naar café, en dat vier dagen lang. Ook konden anderen ritjes op naam van de wethouder declareren."
Bij de taxichauffeurs die Tielemans in de auto hadden, is onderling veel gepraat over het dubieuze declaratiegedrag van de wethouder. "Wij snapten niet dat hij zo maar zijn ritjes naar het café kon declareren."

'Fouten bij de gemeente Helmond'
Bij de gemeente Helmond moeten ook zeker fouten zijn gemaakt, volgens de taxichauffeur. "Soms hadden we 's nachts twee ritjes van een café naar zijn huis. De eerste keer bijvoorbeeld om twee uur, de volgende een uur later voor de partner van Tielemans. Van beide keren kwam dan een declaratie. Dat moet toch raar zijn voor diegene die het goedkeurt."

De taxichauffeur denkt dat de declaratiepraktijken van Tielemans al langer spelen dan 2011. Het gaat waarschijnlijk om een bedrag van ongeveer vijfduizend euro dat ten onrechte is gedeclareerd. "Vooral bij carnaval ging het mis. Dan pakte Tielemans wel drie, vier keer per dag een taxi en ging hij van café naar café." 

'Alleen Tielemans declareerde cafébezoeken'
Alleen Tielemans van de partij SDOH zou zijn cafébezoeken hebben gedeclareerd. De rest van de gemeente Helmond heeft zich volgens de taxichauffeur netjes aan de regels gehouden. "Opvallend was wel dat Tielemans overal een bonnetje voor moest hebben, ook al waren het maar ritjes van vijf euro. Zet maar op naam was het advies."

Zelf vindt de taxichauffeur het maar raar dat deze praktijken zo lang door konden gaan. "Misschien dat Tielemans zijn mond voorbij heeft gepraat en dat het daarom nu aan het licht is gekomen." Wel merkt de taxichauffeur op dat hij minder is ingeschakeld de laatste tijd. "Dat heeft hoogstwaarschijnlijk met deze zaak te maken."