CDA-Kamerlid Van Toorenburg wil gevangenen laten werken in de kassen: ‘Niet met biertje op de bank'

BREDA - De burgemeesters van Breda, Tilburg en Heerhugowaard pleiten dinsdag in Den Haag voor een alternatief bezuinigingsplan voor gevangenissen. Geen enkelbandje maar een zogenoemde selfsupporting gevangenis is hun wens. Een plan waar CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg het helemaal mee eens is. Waarom laten we geen gevangenen werken in de kassen in plaats van hordes Polen hierheen te halen, vraagt ze zich af.
Gevangenen kunnen volgens Van Toorenburg dus veel meer doen dan nu gebeurt. Het Brabantse Kamerlid sluit zich hiermee helemaal aan bij het plan van de burgemeesters om te komen tot selfsupporting gevangenissen. Het elektronisch toezicht dat staatssecretaris Fred Teeven wil, ziet ze niet zitten. "Niet met een biertje op de bank. Aan de slag", zegt ze.

Het idee voor de selfsupporting gevangenis komt uit Scandinavië, volgens burgemeester Peter van der Velden van Breda. Een aanpak waarbij gevangenen zelf veel meer taken moeten verrichten. Zoals maaltijden verzorgen, onderwijs en sportactiviteiten. Waardoor je volgens Van der Velden veel geld kunt besparen.

De Koepel behouden
Ook vindt de burgemeester van Breda dat gevangenissen zelf meer hun eigen broek moeten kunnen ophouden waardoor ze minder afhankelijk zijn van geld van de overheid. Natuurlijk hoopt Van der Velden met het alternatieve plan gevangenis De Koepel in Breda open te kunnen houden. Belangrijk voor de stad omdat het in totaal gaat om 360 arbeidsplaatsen.

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie wil 340 miljoen euro bezuinigen door gevangenissen en tbs-klinieken te sluiten, waaronder De Koepel in Breda. Zo'n 3400 gevangenismedewerkers dreigen daardoor hun baan te verliezen. Donderdag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over dat plan.