Dansfestival De Stilte wil steen in de Bredase vijver gooien

BREDA - Het moet bovenal ontzettend warm zijn. De danseres danst van top tot teen gewikkeld in bubbeltjesplastic. De lappen van het materiaal flappen bij elke beweging ritselend om haar heen. En soms lopen haar bewegingen er in vast, zijn haar armen of haar gezicht onzichtbaar door die bubbeltjes.

De voorstelling hoort bij 'In Holland staat een Huis'. Het Bredase dansgezelschap De Stilte geeft vier korte voorstellingen in een leegstaand kantoorpand in een van de rommelige hoekjes van de stad. Het publiek loopt van kamer naar kamer en stuit telkens op een nieuwe dans.

Festival
'In Holland staat een Huis' hoort bij het dansfestival van De Stilte dat vrijdag van start gaat. Het gezelschap heeft ruim een week in de agenda van de stad geclaime voor de dans. Op allerlei plekken is er wat te doen. Of, zoals Jack Timmermans, de artistiek leider, het zegt: "We gooien een steen in de vijver die Breda is. En we hopen op stevige golven".

Terug naar het oude kantoorgebouw. Want hier heeft De Stilte zich er niet makkelijk van af gemaakt. Elke choreograaf werd - in samenwerking met het Huis voor de Beeldcultuur - gekoppeld aan een beeldend kunstenaar. Samen moeten ze iets nieuws maken dat geen dans en geen beeldende kunst is.

Gevoelige ruimte
Choreograaf Jack Gallagher en kunstenares Lotte Geevers bouwden samen aan wat zij 'een gevoelige ruimte' noemen, een decor gemaakt van piepschuim en plafondplaten, eigenlijk absoluut ongeschikt om op te dansen door de kwetsbaarheid van het materiaal. Elke voorstelling laat er sporen op na en de dans blijft als het ware bestaan, ook als de danseres al lang zit uit te hijgen.

Wat ongeveer het effect moet zijn dat De Stilte voor Breda voor ogen heeft met het komende dansfestival.

Deel dit artikel: