Novadic-Kentron en EMS strijden samen tegen onveilige drugs op dancefestivals in Brabant

7 juni 2013 om 18:06
nl
Verslavingszorg Novadic-Kentron gaat samen met het bedrijf Event Medical Services (EMS) in Uden proberen uitgaan in Brabant veiliger te maken. Op dancefestivals en tijdens het uitgaan kunnen er door drugsgebruik gevaarlijke situaties ontstaan zoals vorige week in popcentrum in Tilburg.
Geschreven door

In popcentrum 013 in Tilburg stierf de 17-jarig Felice van den Burg nadat zij een erg sterke xtc-pil had gebruikt. EMS zorgt op veel festivals voor medische hulp en Novadic-Kentron is vaak aanwezig om voorlichting te geven.
Alles in de gaten houdenEMS en Novadic-Kentron gaan gegevens uitwisselen over het drugsgebruik en -problemen op festivals. Zo kunnen ze goed in de gaten houden welke soorten drugs populair zijn en kunnen ze gerichter waarschuwen voor vervuilde drugs of drugs met een te hoge dosering van werkzame stoffen.
Ook gaat Novadic-Kentron meewerken aan de risicoanalyses die EMS voor elk festival maakt. Ze kijken dan naar de muziekstijl die gedraaid wordt, de subculturen die op het festival afkomen, welke drugs ze gebruiken en welke problemen er verwacht kunnen worden. Mensen die op een dancefestival bij de eerste hulp belanden, verdwijnen na het festival meteen uit beeld. EMS en Novadic-Kentron willen in de gaten houden of deze mensen misschien ook structurele hulp nodig hebben.
Hoe vaak gaat het mis?De organisaties melden ook dat vaak gezegd wordt dat het op dancefestivals vaak misgaat met het gebruik van alcohol of drugs. Volgens de cijfers van EMS valt dat mee.
EMS was in 2012 op 250 dancefestivals, waar een kleine 2,5 miljoen bezoekers waren. 8.552 mensen belandden op de EHBO, dat is 0,35% van alle bezoekers. Slechts een derde deel van die groep (0,1% van het totale aantal bezoekers) had problemen die door drugs of alcohol veroorzaakt werden. In de meeste gevallen was alcohol of stc de boosdoener.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.