Bloemencorso Valkenswaard op nationale lijst immaterieel erfgoed: 'Belangrijke erkenning'

VALKENSWAARD - Na onder meer het bloemencorso in Zundert, is nu ook het corso Valkenswaard toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel erfgoed. Dat heeft het corso zaterdag bekendgemaakt.

Plaatsing op de lijst betekent met name erkenning van het belang van de traditie en moet een stimulans zijn voor de betrokken organisaties om die door te geven aan jongere generaties.

Samenwerking
Het is ook het eerste stapje richting de internationale lijst immaterieel erfgoed van VN-organisatie UNESCO. Het corso in Valkenswaard probeert daar samen met zes andere Nederlandse corso's en vijf Vlaamse corso's op terecht te komen. De Nederlandse overheid moet de corso's daarvoor aanmelden bij Unesco.

Dat is een lang proces volgens Chantal Vermeulen, voorzitter van het bloemencorso Valkenswaard. "Dat kan wel twee jaar duren. Eerst moeten alle corso's afzonderlijk op de nationale lijst worden geplaatst." Vijf van de zeven Nederlandse corso's is dat inmiddels gelukt.

Grote vergadering
Zondagmiddag komen alle bestuursvoorzitters van de corso's in Nederland en België voor het eerst bijeen om te bespreken wat er nog moet gebeuren om op de internationale lijst te belanden. Vooralsnog is de plaatsing van Valkenswaard op de nationale lijst al een behoorlijke opsteker.

"Het is heel belangrijk dat we na zestig jaar deze erkenning hebben gekregen. Alle mensen die meewerken aan het corso zijn hartstikke trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen."
Deel dit artikel: