Video

'Dat er kernwapens liggen in Volkel, wisten we natuurlijk al lang'

9 juni 2013 om 10:51
nl
"Dat er kernwapens liggen op Vliegbasis Volkel, wisten we natuurlijk al lang. Maar officieel mag het nog steeds niet gezegd worden in onze democratie." Dat zegt vredesactiviste Mariëtte Moors uit Geldrop in reactie op uitlating van oud-premier Lubbers.
Geschreven door

De voormalige minister-president geeft in een documentaire volmondig toe dat er op vliegbasis Volkel precies 22 Amerikaanse atoombommen liggen in ondergrondse kluizen. Achtereenvolgende Nederlandse regeringen hebben nooit bevestigd dat er kernbommen in Volkel liggen, maar het is een publiek geheim dat ze er al meer dan vijftig jaar liggen.
Mariëtte Moors roept al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw dat er kernwapens opgeslagen liggen. Ze is dus verre van verbaasd: "Verschillende bewindslieden hebben in het verleden wel eens hun mond voorbijgesproken. Ook Belgische, want daar ligt eenzelfde opslag."
'Ben dicht bij kernwapens geweest'Moors heeft vele malen gedemonstreerd bij Vliegbasis Volkel en heeft daar zelfs in de jaren negentig maandenlang in een tentje gebivakkeerd. Regelmatig is zij toen ook beboet voor haar acties. "Maar ik ben heel dichtbij geweest. Ook toen al hadden we documenten in handen waaruit bleek dat die kernwapens daar lagen. En in de jaren negentig is ook nog een inspectie geweest vanuit de VS. Dat was voor mij ook een bevestiging."
Het is overigens niet de eerste keer dat naar buiten komt dat er kernwapens liggen opgeslagen in Volkel. Zo lekte in 2005 een geheim Amerikaans rapport uit over een contract tussen VS en NL. En in 2010 verschenen er ook documenten op internet via Wikileaks.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.