Varkens wroeten in Factorium in Tilburg, in november opgegeten

TILBURG - Er wroeten sinds deze week twee varkens in de tuin van cultuurpodium Factorium in Tilburg. Vlekkie en Spekkie heten ze. De knorrepotten zijn onderdeel van een kunstproject, waar vorig jaar nog felle protesten tegen waren. Want het is de bedoeling dat buurtbewoners de varkens een half jaar verzorgen en daarna opeten. De initiatiefnemers verwachten op de huidige locatie geen tegenstand.

"We zitten hier nu niet midden in een woonwijk, zoals vorig jaar de bedoeling was", vertelt projectleider Tineke Schuurmans. "Toen hing heel het Burgemeester van Mortelplein vol met protestposters. Dat is nu anders, hier komen mensen langswandelen en kijken er naar. Dat is toch heel iets anders dan dat het heel de dag voor je huis staat."

Geen mislukking
In de Factoriumtuin is een houten hekwerk aangelegd, daarachter spelen Vlekkie en Spekkie. "De bedoeling is altijd geweest dat een buurt de varkentjes een half jaar verzorgt en dan uiteindelijk opeet", vertelt Schuurmans. "Maar dat bleek toch voor veel mensen te confronterend te zijn." Bij het project zijn nu nog geen omwonenden betrokken. Vlekkie en Spekkie worden verzorgd door vrijwilligers, die de varkens eind november zelf zullen opeten.

Met het Varkenshuis proberen kunstenaars bewustzijn te kweken over onze vleesconsumptie. "Ik vind niet dat het project is mislukt omdat we nu niet in een woonwijk staan. Hier komen ook veel mensen langs en wordt het toch besproken."


Deel dit artikel: