'Kan de eigenaar die kernbommen in Volkel komen ophalen?'

11 juni 2013 om 08:19
nl
Het CDA heeft Gedeputeerde Staten vragen gesteld over de kernbommen die nog op vliegbasis Volkel liggen. Oud-premier Lubbers onthulde afgelopen week dat er op de vliegbasis nog 22 Amerikaanse kernbommen in een ondergrondse kluis liggen.
Geschreven door

Het CDA wil dat de rechtmatige eigenaar de bommen verwijdert. Ze wil weten of de vliegbasis op dit moment nog steeds wordt gebruikt als opslag voor nucleair materiaal en waarom.
Lubbers zei in een National Geographic-documentaire: "Als je nu naar Volkel gaat, dan hebben we nog steeds onderdelen liggen die een functie vervullen in het nucleaire. Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, anno 2013. Volgens mij absoluut zinloos, onderdeel van een traditie van militair denken."
Niet opvallenLubbers werkte begin jaren '60 als vaandrig op de vliegbasis. Hem werd door een kolonel gevraagd hoe het bestaan van de bommen op de basis geheim kon worden gehouden. Lubbers adviseerde naar eigen zeggen om 'helemaal niets' te doen, 'alleen die onderdelen door te nummeren' zodat ze niet op zouden vallen. "Zo is het ook gebeurd", aldus Lubbers.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert gaf afgelopen week aan dat ze niet kon ingaan op vragen over kernwapens in Volkel tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
**Lees ook: Vijf vragen over de kernwapens in Volkel 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.