Tweede dag Luchtmachtdagen Volkel: 150.000 bezoekers onder een voorzichtig zonnetje

VOLKEL - De tweede en laatste dag van de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Volkel zit er op. Zaterdag kwamen 150.000 mensen naar de vliegbasis, in totaal hebben 220.000 bezoekers de Luchtmachtdagen bezocht.

150.000 mensen hebben zaterdag ronkende motoren en halsbrekende toeren met vliegtuigen mogen aanschouwen op de Luchtmachtdagen. Vrijdag waren dat er 70.000. Het totaal aantal bezoekers ligt dus op 220.000. Dat is iets minder dan de verwachte 250.000 bezoekers. Twee jaar geleden, toen de Luchtmachtdagen voor het laatst werden gehouden, waren er 180.000 belangstellenden.

2013 is het jaar waarin de Koninklijke Luchtmacht 100 jaar militaire luchtvaart in Nederland viert. Bezoekers waren zaterdag vanaf acht uur 's ochtends welkom op Vliegbasis Volkel.

De hele dag vliegshows
Er waren vrijdag en zaterdag de hele dag vliegshows boven de vliegbasis. Demonstratieteams uit verschillende landen togen naar Volkel om het publiek te vermaken.

Demonstratieteam de Red Arrows van de Britse Royal Air Force deed zaterdag een vroege show omdat ze nog door moesten naar de verjaardag van de Britse koningin Elizabeth bij Buckingham Palace. Daar gaven ze ook een demonstratie.

Verkeer: Drukte op A50, A59 en N277
Zaterdag stonden er lange files op de A50 en A59 richting Volkel. Ook op de N277 was het  erg druk, op het hoogtepunt stond daar een file van zestien kilometer lang. Om halftwee stond er nog vijf kilometer file. Tussen Schaijk en Odiliapeel stond op dat moment nog tien kilometer file, dat is ongeveer een uur vertraging.

De organisatie van de Luchtmachtdagen riep bezoekers vanwege verwachte drukte op om met het openbaar vervoer te komen omdat er veel bezoekers werden verwacht. Er waren speciale bussen vanaf treinstation Oss.

Stralende dag
Bezoekers van de Luchtmachtdagen hadden geluk met het weer: het werd volgens Meteo Consult 18 tot 19 graden. Het waaide wel flink in Volkel. Rond het middaguur is het even gaan regenen, sinds halftwee scheen de zon voorzichtig.

Behalve de vliegshows was er meer te beleven op het terrein. Zo was er een plein over de toekomst van militaire luchtvaart. Defensie bekijkt welke rol de luchtmacht in de ruimte kan spelen. Astronaut André Kuipers was daar zaterdagmiddag te gast.

Luchtmachtdagen gemist?
Omroep Brabant was vrijdag en zaterdag live bij de Luchtmachtdagen. Gemist? Geen probleem: we zenden zondag 16 juni een uitgebreide terugblik uit met daarin de vliegdemonstraties, het materieel en de bezoekers. De terugblik begint om kwart voor zeven 's avonds op TV en wordt daarna elk uur herhaald.

Meer zien? Op Flickr kan je een uitgebreide fotoset van de Luchtmachtdagen terugkijken.

Meer lezen? Kijk dan op de themapagina van de Luchtmachtdagen.                
Deel dit artikel: