Spectaculaire demo's met bommen, granaten en F-16's: 'Het is de Libelle-week voor mannen'

VOLKEL - Op de vrijdagmiddag van de Luchtmachtdagen in Volkel waren heel wat spectaculaire demo's te zien. De Koninklijke Luchtmacht haalde al het materieel wat ze hadden uit de hangaars om de tienduizenden bezoekers te laten zien hoe het eraan toe gaat op een echte missie. En vlak daarvoor vloog er nog een oranje F-16 voorbij met zo'n duizend kilometer per uur.

Van alle kanten waren de ooh's en aah's te horen toen de Air Power demonstratie begon. Bijna alle helikopters, vliegtuigen en straaljagers die de Koninklijke Luchtmacht heeft werden ingezet om een oorlogssituatie na te bootsen: van verkennende voertuigen tot een jeep die onder een helikopter hing.

Een van de dames in het publiek wist het luchtgeweld perfect te omschrijven: "Het is toch net de Libelle-week, maar dan voor mannen!"

Snelheid van het geluid
Kort daarvoor maakte kapitein Stefan Hutten zijn belofte meer dan waar. Tijdens zijn demonstratie raasde hij eerst met bijna de snelheid van het geluid aan het publiek voorbij, om vervolgens zijn oranje F-16 met 200 kilometer per uur zo 'langzaam' mogelijk te laten vliegen.

Terwijl de F-16 kantelde, kon het publiek mooi de oranje leeuw op de vleugels zien. "De piloot is nu maar één derde van zijn eigen gewicht", lichtte de commentator een andere stunt toe. "Al het bloed stijgt nu naar zijn hoofd!" De demonstratie heeft Hutten zelf bedacht. Eerst heeft hij 'm een paar keer geoefend in een simulatiemachine en daarna in het echt.

Brandstof voor tien minuten
Tien minuten en talloze keren over de kop later moest de F-16 dan toch landen. "Hij heeft in de afgelopen minuten net zoveel brandstof verbruikt als waar je normaal gesproken mee naar Rome kunt vliegen", aldus de commentator. Met een rood-wit-blauwe parachute als rem kwam de F-16 na een spectaculaire show tot stilstand.

Met Omroep Brabant blijf je op de hoogte van alles wat ons om de oren vliegt tijdens de Luchtmachtdagen op vliegbasis Volkel.
Deel dit artikel: