André Kuipers bezoekt Luchtmachtdagen Volkel: 'Ik ben gek op vliegen!'

VOLKEL - Het was zaterdagmiddag dringen geblazen bij de stand van Space Expo Noordwijk op de Luchtmachtdagen in Volkel. Astronaut André Kuipers gaf een signeersessie op de vliegbasis. "Want luchtmacht en ruimtevaart zijn altijd verbonden geweest."

Een kleine 150 bezoekers van de Luchtmachtdagen probeerden een glimp op te vangen van André Kuipers. Zoals veel van de bezoekers, stond ook Kuipers vast in de file. Om zijn fans niet al te lang te laten wachten, werd de astronaut van de weg gehaald en door de politie verder geëscorteerd.

Geen ruimteoorlog
Terwijl iedereen op André Kuipers wacht, vertelt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande van Space Expo Noordwijk dat defensie en ruimtevaart onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. "De oorsprong van de ruimtevaart ligt bij krijgsmachten, dat begon met de wedloop tussen de Russen en de Amerikanen. Het European Space Agency (ESA) wisselt ook kennis over de ruimte uit met defensie, net zoals met civiele organisaties."

Van der Lande, die ook bevriend is met Kuipers, ziet een ruimteoorlog niet snel gebeuren: "Het doel van krijgsmachten is voornamelijk om de aarde in de gaten te houden, er is dus meer sprake van samenwerking tussen staten, ondanks het onderlinge wantrouwen."

Band met vliegen
Dan is het moment daar: na een korte 'sanitaire stop' verschijnt astronaut André Kuipers bij de stand. Ook hij onderstreept de relatie tussen defensie en ruimtevaart. Verder blijkt hij niet alleen een passie te hebben met ruimteschepen: "Ik heb ook altijd een band gehad met vliegtuigen, ik ben gek op vliegen! Ook het technische deel vind ik heel interessant."

Een van die kinderen is de 12-jarige Justin Baas uit Oss. Hij is de trotse eigenaar van een kaartje met handtekening van de astronaut. "Ik ben er heel blij mee. We stonden al heel lang vooraan en op het laatste moment drongen er nog mensen voor! Gelukkig heb ik er nu toch een", zegt hij opgelucht.

Meer lezen? We houden je op de hoogte van alles wat ons om de oren vliegt tijdens de Luchtmachtdagen.  
Deel dit artikel: