Proef met bussen op biogas van start in regio Eindhoven

16 juni 2013 om 13:24
nl
In Eindhoven rijden vanaf maandag twee bussen rond op vloeibaar biogas. Het gaat om een proef bij busbedrijf Hermes. De proef duurt anderhalf jaar en is alleen in de regio Eindhoven.
Geschreven door

Reizigers herkennen de bussen aan de lichtgroene stickers, waarop te zien is dat het om een milieuvriendelijke bus gaat.
Het biogas - in jargon Liquified Bio Gas - ontstaat na vergisting van bijvoorbeeld mest of huisvuil. Tijdens de test in Eindhoven gebruikt Hermes gas dat uit stortafval komt. Dat gas wordt opgevangen op grote vuilnisbelten en vervolgens gereinigd en vloeibaar gemaakt.
'Zuiniger en stiller'De bussen hebben een motor met zogeheten Nonox-technologie, een kleptechniek voor de vermogensregeling van gasmotoren. Met Nonox zou de uitstoot van vooral fijnstof, koolstofdioxide en stikstofoxiden moeten worden teruggedrongen. De uitstoot van alleen koolstofdioxide is naar verluidt tachtig procent lager dan reguliere bussen. Daarnaast zou de motor voor de helft stiller zijn dan dieselmotoren.
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu subsidieert het project. Aan de test doen behalve Hermes ook NONOX Gas Engines, Rolande LNG BV, Benteler Engineering Services, MAN Truck& Bus BV en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) mee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.