Scherpe kritiek hoogleraren op proefboringen naar schaliegas

21 juni 2013 om 09:32
nl
Een grote groep hoogleraren op het gebied van milieu en duurzaamheid spreekt zich scherp uit tegen de winning van schaliegas in Nederland.
Geschreven door

Ze presenteren zaterdag een manifest in Trouw. In Brabant bestaan er plannen voor proefboringen naar schaliegas in de omgeving van Boxtel.
In het manifest schrijven de hoogleraren dat de hoeveelheid schaliegas in Nederland relatief klein is, zo'n 5 tot 10 procent van Slochteren. Deze hoeveelheid levert 5 tot 15 jaar extra gas op, voor die periode een paar duizend banen en in totaal zo'n 20 tot 30 miljard euro. De ecologische schade kan echter oplopen tot een veelvoud van dit bedrag, bijvoorbeeld door vervuiling van het grondwater, luchtverontreiniging, geluidsoverlast en een verhoogde kans op aardbevingen.
ProefboringenIn Brabant bestaan ook plannen voor proefboringen naar schaliegas. Het Britse bedrijf Cuadrilla in de gemeente Boxtel naar schaliegas willen boren. Dat stuitte op felle protesten. Op last van een rechter ging de proefboring niet door.
Momenteel loopt er een onderzoek naar de risico’s van boringen naar schaliegas. Het onderzoek is ingesteld door minister Henk Kamp (Economische Zaken). Het onderzoek moet op 1 juli zijn afgerond.
Tilburg en EindhovenOnder de 55 ondertekenaars zijn de hoogleraren Theo Beckers, Reyer Gerlagh, Sjak Smulders, Theo van Klundert, Daan van Soest, Arjen van Witteloostuijn, Jonathan Verschuuren, Aart de Zeeuw en Bastiaan Zoetman van de Universiteit van Tilburg en Anthonie Meijers, Sjoerd Romme en Johan Schot van de Technische Universiteit Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.