Duitse en Amerikaanse soldaten vechten in bos tijdens Santa Fe Overloon - Fotos's

OVERLOON - Amerikaanse soldaten liggen in de zon, nemen een rustpauze en roken een sigaretje. Tussen de bomen door struinen Duitsers, klaar om de Geallieerden te grazen te namen. Binnen enkele seconden wordt er gevochten en geschoten. Het is alleen niet een echt gevecht, maar de Santa Fe, waarbij de oorlogstijd met de bevrijding wordt nagespeeld.
Dit weekend is 10.000 vierkante meter bos rondom Oorlogsmuseum Overloon de basis voor een militair tentenkamp uit de Tweede Wereldoorlog. Compleet met gerestaureerde legervoertuigen zoals vrachtwagens, tanks en motoren van het Britse, Canadese en Amerikaanse leger wanen bezoekers zich in oorlogstijd.

Tijdens de reis terug in de tijd wordt duidelijk hoe de bevrijders van Nederland leefden en werkten achter het front. De meer dan 150 historische voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen tonen de militaire inzet in de Tweede Wereldoorlog. Op het terrein zijn tussen de voertuigen werkplaatsen en Rode Kruis-posten ingericht. Ook duiken het Nederlandse verzet en burgers die de oorlog ontvlucht hebben op.

Meerijden
De Santa Fe draait het niet alleen om kijken naar gevechten. Over een speciaal pad rijden de trucks, tanks en rupsvoertuigen met publiek. De living history-vereniging Screaming Ducks geeft een wapendemo. Zij beelden het 502 infantry uit en schieten met in Normandië gebruikte wapens zoals de Colt 1911, de Karabijn en een Brits Stengun. De kogelhulzen zijn in trek bij de jonge bezoekers. Zij werden teleurgesteld, de hulzen mochten niet worden opgeraapt.

Op de militaire markt kunnen helmen, kleding en andere militaire spullen worden gekocht, om ook in de huid van de Santa Fe te kruipen. De Santa Fe is zaterdag en zondag van negen uur tot vijf uur.