AD: 'Ook Bernhoven in Uden en Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer in financiële problemen'

24 juni 2013 om 08:27
nl
Behalve het failliet verklaarde Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse verkeren nog 10 tot 15 ziekenhuizen in grote financiële problemen. Twee van deze ziekenhuizen staan in Brabant: Bernhoven in Uden en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Dat meldt het AD.
Geschreven door

Deskundigen verwachten dat meerdere klinieken zullen omvallen. Onderzoek van accountantsorganisatie BDO wijst uit dat onder meer Bernhoven in Uden, het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer in zwaar weer verkeren.
Gezonde financiële toekomstEen woordvoerder van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer laat weten dat "het ziekenhuis zich niet in het artikel herkent". Het ziekenhuis heeft een verklaring op haar website geplaatst.
Het maasziekenhuis schrijft: "We zijn een ziekenhuis met een gezond financieel beleid en zien een gezonde toekomst tegemoet. Het onderzoek van BDO trekt onbegrijpelijke conclusies waardoor een onjuist beeld ontstaat. Het Maasziekenhuis is een nieuw ziekenhuis dat er, ondanks alle ontwikkelingen in de zorg en de nieuwbouw van het ziekenhuis, beter voor staat dan vooraf gepland."
'Liquiditeit van Bernhoven gewaarborgd'Ook het ziekenhuis Bernhoven in Uden heeft een schriftelijke verklaring online gezet. "Met de overgang van Bernhoven van twee locaties (in Oss en Veghel) naar een hoofdlocatie in Uden heeft Bernhoven alle randvoorwaarden geschapen om een gezonde financiële toekomst te realiseren. Ondanks de investering in de nieuwbouw zijn in 2011 en 2012 goede resultaten gerealiseerd. Nu in 2013 de nieuwbouw is betrokken levert dit substantiële efficiency op. Daarnaast zijn de contracten met de zorgverzekeraars voor 2013 rond waardoor de facturering op gang komt. Hiermee is de liquiditeit van Bernhoven gewaarborgd", aldus de verklaring op de website.
Moeite om rekeningen te betalenHet gaat vaak om kleinere, weinig gespecialiseerde ziekenhuizen. ”Ze hebben moeite om rekeningen te betalen, hebben geen financiële buffer en maken nauwelijks winst'', aldus Chris van den Haak, voorzitter van de BDO Branchegroep Zorg. Soms zijn ziekenhuizen in de problemen gekomen door prestigieuze nieuwbouwprojecten.
Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP zei tegen Omroep Brabant dat hij de ontwikkelingen bij de ziekenhuizen 'bedenkelijk' vindt. "Het is een grof schandaal als deze ziekenhuizen failliet gaan. Verzekeraars zijn te machtig. Plaatsen als bijvoorbeeld Boxmeer en Uden hebben recht op een eigen ziekenhuis."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.