Video

Verbaasde en hilarische reacties op sociale media over schikking die Stapel trof met justitie

27 juni 2013 om 15:00
nl
"100 uur werkstraf voor iemand die zijn carrière bij elkaar gefraudeerd heeft? Ben je nou helemaal Stapel?" Op Twitter wordt vooral verbaasd en met ongeloof gereageerd op de schikking die justitie met de frauderende hoogleraar heeft getroffen. Op sociale media en ook op het forum van Omroep Brabant wordt het 'klassejustitie' genoemd.
Geschreven door

"Dit vind ik ongelooflijk: Wetenschapsfraudeur Diederik Stapel krijgt slechts werkstraf van 120 uur!", zegt ook Alexandra Smith op Twitter.
Drie mogelijkhedenHet Openbaar Ministerie spreekt juist over een passende afdoening van de zaak. "Daar zoeken we altijd naar'', legt een woordvoerster uit. "Er zijn steeds drie mogelijkheden. De eerste is seponeren, bijvoorbeeld bij gebrek aan bewijs. De tweede is dagvaarden, dan moet iemand voor de rechter verschijnen. De laatste mogelijkheid is wat wij noemen een transactie. Dan kom je een passende straf overeen.
Dat is vooral zo bij zaken waarbij je ervan uitgaat dat de rechter een vergelijkbare straf uitspreekt. Daarbij kan een lange rechtszaak voorkomen worden.''
'Mager strafje'Stapel heeft van de zaak zelf al ingrijpende schade ondervonden, vindt het OM. En dus is wat justitie betreft een werkstraf van 120 uur voldoende. Toch valt die uitleg niet in de smaak bij veel forumbezoekers van Omroep Brabant. "Onvoorstelbaar dat deze oplichter er met zo'n idioot mager 'strafje' vanaf komt", schrijft Flopcohen.
Twitteraars hebben zelf zo hun ideeën over een gepaste straf voor Stapel: "Hadden ze Stapel niet kunnen dwingen al zijn onderzoek opnieuw te doen? Op zeer slecht betaalde zzp-basis natuurlijk", schrijft Ewout Klei
. "Zou leuk zijn als die Diederik Stapel roze koeken moet gaan verkopen in de kantine van de Universiteit van Tilburg", vindt Ralph Balk.
GrappenDe afronding van de zaak en vooral de werkstraf zorgt ook voor veel grappen op sociale media. "Als die Stapel nu maar niet de inhoud van zijn werkstraf gaat faken" en "Mail van mijnheer Stapel: Uit onderzoek blijkt dat ex-hoogleraren minder efficiënt plantsoenen schoffelen dan laagopgeleiden. Zucht", grapt iemand die zich uitgeeft voor Willem-Alexander.
Thijs de Jong is helemaal creatief met het nieuwsgegeven aan de slag gegaan en heeft het hoofd van acteur Huub Stapel geplakt op een man die plantsoenen schoonmaakt. Met daarboven de tekst: "Stapel vervalst ook werkstraf."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.