Twee jaar cel geëist tegen Vughtenaar die Bossche advocaat Maton bedreigde, gijzelde en afperste

3 juli 2013 om 15:27
nl
Justitie heeft donderdag in de rechtbank in Den Bosch twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 47-jarige man uit Vught. De man wordt ervan verdacht dat hij in april 2012 de Bossche advocaat Maton bedreigde, gijzelde en afperste.
Geschreven door

Samen met een dakloze vrouw uit Vught zou hij dat tijdens een avondopenstelling van het kantoor van de Bossche advocaat hebben gedaan. De vrouw werd eerder vrijgesproken, omdat er niet genoeg bewijsmateriaal was.
De rechter in Den Bosch heropende begin februari het onderzoek naar de gijzeling en afpersing. De rechter wilde van de reclassering weten of de man in aanmerking komt voor een tbs-behandeling.
ErfenisDe Vughtenaar was in april vorig jaar naar het advocatenkantoor gekomen, omdat hij een cliënt was van een collega van Maton in verband met een erfenis. De verdachte kwam 32.000 euro opeisen.
Volgens Maton kwamen de verdachte en de vrouw onverwacht aan de deur. Ze maakten een verwarde indruk en de advocaat had hen tegen elkaar horen zeggen dat ze achternagezeten werden en dat ze gelyncht zouden worden. Maton schatte in dat de kans aanwezig was dat dat klopte. Hij schatte de man in als een drugsverslaafde crimineel, maar wist niet of het duo achtervolgd zou worden door de politie of andere criminelen en liet hen binnen.
Bedreigen, gijzelen, afpersenHet stel hield de advocaat korte tijd in zijn kantoor vast. Ze bedreigden hem en vernielden spullen. Ze waren boos en eisten geld.
Toen de politie arriveerde, sloot het tweetal zich in een kantoortje. Ze barricadeerden de deur. Uiteindelijk lukte het politiemensen de man met hulp van een politiehond en pepperspray aan te houden. De vrouw bleek een groot mes in haar tas te hebben zitten.
UitspraakOver twee weken volgt de uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.