Video

Tilburgse familie wil Afghaanse asielzoeker Sharif (19) in Nederland houden door adoptie

4 juli 2013 om 12:22
nl
De Tilburgse familie Louer wil de Afghaanse asielzoeker Sharif adopteren. De 19-jarige jongen wordt binnenkort het land uitgezet en is ten einde raad. Hij woont op het asielzoekerscentrum (AZC) in Oisterwijk.
Geschreven door

De Tilburgse familie ontfermt zich over de jongen, omdat zij vindt dat hij recht heeft om in Nederland te blijven. Sharif vluchtte vijf jaar geleden nadat zijn ouders werden vermoord met zijn kleine broertje en een oom via Iran naar Nederland. Zijn broertje is hij tijdens de vlucht kwijtgeraakt. Hij zat in een andere vrachtwagen.
OorlogstraumaSharif is in Nederland opgevangen, heeft begeleiding gekregen van de GGz in Tilburg en heeft een opleiding afgerond aan het ROC. Ondanks zijn oorlogstrauma leerde hij snel Nederlands en liep een goede stage bij het sloopbedrijf van de Tilburgse familie.
Connie Louer en haar man Henk kunnen het niet begrijpen dat na al die inspanningen, de jongen alsnog het land wordt uitgezet. "Er is geld in die jongen gestoken. Hij woonde op kamers op zichzelf. En ineens – onverklaarbaar -  moest hij terug naar het AZC Oisterwijk. En nu heeft ie te horen gekregen dat hij het land wordt uitgezet. Hij is ten einde raad. Volgens Sharif wordt het zijn dood. Terug naar Afghanistan. Het land waar zijn ouders vermoord zijn, waar hij seksueel misbruikt is door zijn oom en nog veel meer ellende heeft liggen."
Trouwen Sharifs advocaat Mr. Hillen uit Tilburg gaat beroep aantekenen tegen de beslissing van de Nederlandse staat om Sharif uit te zetten. En de familie Louer gaat met hun advocaat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om de jongen te adopteren, ook al is hij al 19 jaar. "Desnoods trouwt iemand van ons met hem", zegt Connie. "Ik wil hem heel graag adopteren. Ik heb twee volwassen kinderen, maar hij past prima bij ons gezin. Mijn neef van de sloperij heeft hem ook al een baan aangeboden. Wij gaan heel ver om te voorkomen dat hij wordt uitgezet."
ProtesterenDe Tilburgse familie heeft grote plannen om de politiek op andere gedachten te brengen. Zo willen ze met een grote groep naar de Tilburgse gemeenteraad gaan om te protesteren tegen de uitzetting. "Maar als het moet gaan we naar Den Haag, het Binnenhof en naar de Koning en Koningin", aldus Connie Louer. Sharif zelf schreef een brief aan Koningin Maxima. "Ik hoop dat ze mij een kans op een nieuw leven willen geven." Maandag heeft Sharif een gesprek met de IND - Immigratie en Naturalisatiedienst over zijn vertrek naar Afghanistan.
WarchildOok heeft de familie contact met de Stichting Warchild. "Zij hebben Mauro ook geholpen. We gaan ze het verhaal van Sharif voorleggen en hopen dat zij ons de juiste weg wijzen", zegt Connie hoopvol. "Dit mag echt niet gebeuren. Deze jongen is geen lamlendig type. Hij wil en kan werken. Hij kan voor zichzelf zorgen en is niet het type dat alleen maar zijn handje ophoudt in Nederland."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.