Video

Veilig en lekker barbecueën doe je zo: zes tips van de Brabantse chefs

10 juli 2013 om 00:21
nl
Zeker zes mensen hebben afgelopen weekend ernstige brandwonden opgelopen tijdens het barbecueën. De 'koks' gebruikten gevaarlijke, brandbare stoffen als spiritus om het vuur aan te wakkeren. Maar het barbecueën kan ook veilig, vertelden toppers Egbert Nillesen en Wim Vink van BBQ-team De Daltons uit Best woensdag.
Geschreven door

De toppers koken regelmatig op verschillende evenementen voor het grote publiek. Ze hebben zes tips voor de hobbykoks.
1. Geen spiritusDe eerste tip lijkt het meest voor de hand te liggen. Gebruik geen spiritus voor op de BBQ. ''Het is levensgevaarlijk. Daarnaast is het gevaarlijk voor het milieu en gaat je vlees ernaar stinken'', zo licht Wim Vink toe.
2. Weg met de brikettenArgentijns houtskool heeft de toekomst, menen de twee kenners. ''Die houden de warmte beter vast waardoor je het vlees langer op een lage temperatuur kunt laten garen'', zegt Nillesen. Vink vult aan: ''De oude briketten zaken ieder kwartier een aantal graden, waardoor je daar nooit heel lang mee kunt barbecueën."
3. Aanmaakblokjes?Niet doen! Volgens de experts branden de meeste aanmaakblokjes niet lang genoeg. Een speciaal gekruld bosje houtsnippers met een brandende was is volgens hen beter. ''Je ruikt het niet, het is net zo duur als een aantal aanmaakblokjes. En je hebt er maar één van nodig tijdens de barbecue, want ze branden tien minuten en het is milieuvriendelijk'', vertellen beide mannen.
4. Juiste gereedschapKies niet alleen voor de vleestang, maar zorg dat je helemaal goed uitgerust bent. Nillesen: ''Alleen zo'n tang is niet genoeg. Je moet ook goede handschoenen hebben die zeker bestand zijn tegen driehonderd graden."
5. Thermometertje erbijOm er zeker van te zijn dat het vlees goed gaar is, adviseren de experts een vleesthermometer. ''Steek de thermometer in de kern van het vlees. Zo kun je precies zien wanneer het vlees perfect is. Dan loop het niet het risico dat je vlees overcooked is of juist nog niet gaar is'', constateert Vink.
6. Neem de tijdGa niet barbecueën als je even snel iets wil eten. ''Vroeger deed ik dat ook. Al het vlees er zo snel mogelijk op en klaar, vreten maar. Tegenwoordig neem ik er vijf tot zes uur de tijd voor'', aldus Nillesen.
Tijd is volgens Vink heel belangrijk. ''Door de tijd te nemen voor het vlees, blijven ook de sappen aanwezig. En je loopt daarnaast minder kans dat het vlees uitdroogt en verbrandt.''
Zelf meemakenOp 10 en 11 augustus houden de chefs van barbecueteam De Daltons een BBQ-spektakel bij restaurant La Sonnerie. Teams uit onder meer Marokko en Zweden doen mee aan dit evenement waar ongeveer 1500 mensen welkom zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.